Tichete culturale de până la 210 lei/lună. Document de la Ministerul Finanţelor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani. Foto: Mihai Ciobanu
Bani. Foto: Mihai Ciobanu
Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă publică un proiect prin care se acordă, românilor, noi tichete valorice.

Este vorba despre proiectul de ordin pentru stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2024.

Concret, se propune ca pentru semestrul I al anului 2024, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de maximum 210 lei/lună, respectiv de maximum 430 lei/eveniment. Valoarea nominală stabilită la alin. (1) se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024. 

 

Cum este motivată decizia

 

"În anul 2018 a fost aprobată Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act normativ prin care a fost unificată legislația în domeniul biletelor de valoare și a fost introdus un nou tip de bilet de valoare, și anume tichetul cultural. Astfel, biletele de valoare care pot fi acordate în baza legii sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.

Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii unor bunuri şi servicii culturale, cum ar fi: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme etc.

Conform dispozițiilor art. 22 alin. (1) din Legea nr. 165/2018, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăşi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment, pentru cele acordate ocazional.

De asemenea, potrivit art. 32 alin. (1) lit. b) și alin. (3) din actul normativ mai sus menționat, valoarea nominală maximă a tichetelor culturale, se indexează, semestrial, prin ordin comun al ministrului finanțelor și al ministrului de resort, cu indicele inflaţiei comunicat de Institutul Naţional de Statistică, în funcţie de evoluţia tarifelor/preţurilor la serviciile/bunurile a căror contravaloare poate fi achitată cu aceste bilete de valoare.
La art. 33 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea
Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare (Norme metodologice), se precizează faptul că, la fundamentarea valorii sumei lunare indexate semestrial, acordată sub formă de tichete culturale, se vor utiliza următoarele reguli:

- indicele inflaţiei, respectiv indicele preţurilor de consum realizat, cu perioadă de referinţă luna ianuarie 2019, luna în care Legea nr. 165/2018, cu modificările şi completările ulterioare, intră în vigoare;

- semestrul este constituit din 6 luni calendaristice întregi, începând cu luna februarie 2019;

- valoarea sumei lunare acordate sub formă de tichete culturale, de maximum 150 lei, respectiv valoarea de maximum 300 lei/eveniment, pentru tichetele culturale acordate ocazional, valabilă la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2018, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, în înțelesul art. 33 alin. (2) lit. b) din Normele metodologice, semestrul I începe cu luna februarie și se încheie cu luna iulie, în timp ce semestrul II al aceluiași an începe cu luna august și se încheie cu luna ianuarie a anului următor. Conform informațiilor publicate pe site-ul Institutului Național de Statistică, indicele prețurilor de consum în perioada ianuarie 2024 – ianuarie 2019, este 142.88%.

Valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete culturale rezultată din calculul 150 lei x 142.88% este 214,32 lei.

Valoarea sumei ocazionale indexate care se acordă sub formă de tichete culturale rezultată din calculul 300 lei x 142.88% este 428,64 lei.

Luând în considerare dispozițiile art. 33 alin. (4) din Normele metodologice, potrivit cărora valoarea sumei lunare indexate rezultată din calcul pentru tichetele culturale se va rotunji din 10 în 10 lei, valoarea sumei indexate, potrivit prezentului proiect de ordin, care urmează să fie acordată sub formă de tichete culturale, lunar, respectiv ocazional, va fi de maximum 210 lei/lună, respectiv de maximum 430 lei/eveniment.

Întrucât,

1. conform legislației în domeniul biletelor de valoare, semestrul I al anului 2024 începe cu luna februarie și se încheie cu luna iulie, iar semestrul II începe cu luna august și se încheie cu luna ianuarie 2025

2. potrivit art. 33 alin. (3) din Normele metodologice, valoarea sumei acordate sub forma tichetelor culturale, valabilă în ultima lună a semestrului I, se utilizează şi pentru primele două luni ale semestrului următor, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, indexată potrivit proiectului de ordin, se utilizează începând cu luna aprilie a semestrului I al anului 2024 și se aplică, conform Normelor metodologice, și pentru primele două luni ale semestrului următor, respectiv august 2024 și septembrie 2024.

Faţă de cele de mai sus, s-a întocmit prezentul proiect de ordin comun al ministrului finanțelor și al ministrului culturii pentru stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2024, pe care îl supunem spre aprobare", se arată în referatul de aprobare a documentului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel