Tichete de valoare, majorare. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă
La ora actuală, potrivit legislației în vigoare, angajații pot primi o serie de tichete precum cele de masă, de creșă, culturale, tichete cadou sau vouchere de vacanță. În luna octombrie, valoarea unora dintre ele, respectiv a tichetelor de masă, de creșă și a tichetelor culturale pentru evenimentele speciale, s-a majorat.

Conform Legii 165/2018, “biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță”. Din această lună, valoarea tichetelor de masă și de creșă, dar și a celor culturale pentru evenimente speciale s-a majorat.

 Tichete de masă 

Cuantumul celor mai folosite bilete de valoare a fost majorat, de la începutul acestei luni, prin Ordinul Ministerului Muncii 902/2021, de la 20,01 lei, cât era până la sfârșit de septembrie, la 20,09 lei.

Tichetele de masă sunt bilete de valoare ce se pot acorda lunar salariaților și care pot fi utilizate doar pentru achiziția de alimente sau achitarea meselor.

Ele se pot se pot distribui atât în format tipărit, cât și pe suport electronic și pot fi folosite în unităţile de alimentaţie publică, magazinele alimentare, cantinele-restaurant sau bufetele care acceptă plata cu acest tip de bilet de valoare.

 Tichete de creșă 

În aceeași perioadă în care valoarea tichetelor de masă a crescut, autoritățile au stabilit și majorarea valorii tichetelor de creșă. Concret, Ordinul Ministerului Muncii 901/2021 stabilește că, din octombrie, suma ce poate fi acordată sub forma tichetelor de creșă a crescut de la 480 de lei, cât era până acum, la 490 de lei.

Tichetele de creșă reprezintă bilete de valoare care se acordă, în fiecare lună, salariaților care nu beneficiază de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap) și de indemnizația aferentă.

Aceste tichete pot fi utilizate doar pentru plata taxelor la creșa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui și pe baza livretului de familie. Ele se pot cumula atât cu alocația de stat pentru copii, cât și cu stimulentul de inserție.

Valoarea tichetelor de masă și creșă a crescut. Ordinele, publicate în Monitorul Oficial

 Tichete culturale 

Tot din această lună s-a majorat, așa cum apare în Ordinul Ministerului Finanțelor 1.096/2021, și valoarea tichetelor culturale ce pot fi acordate salariaților cu ocazia evenimentelor speciale. Astfel, valoarea tichetelor culturale acordate pentru evenimente speciale s-a majorat de la maximum 320 de lei, cât era limita până acum, la maximum 330 de lei. Tichetele culturale acordate lunar au rămas la valoarea de maximum 160 de lei.

Tichetele culturale pot fi acordate angajaților lunar sau în mod ocazional și pot fi folosite pentru a plăti diverse bunuri și servicii culturale: cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, dar și abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecție de filme, muzee, festivaluri sau parcuri tematice.

 Tichete cadou 

Potrivit Legii 165/2018, aceste bilete de valoare pot fi acordate de angajatori salariaților, în mod ocazional, pentru diverse cheltuieli sociale. Suplimentar, ele pot fi oferite și altor persoane, nu numai salariaților, pentru campanii de promovare a produselor, pentru studii de piață, pentru promovarea produselor pe diferite piețe, protocol și cheltuieli legate de reclamă sau publicitate.

În lege scrie că nivelul maxim la care pot ajunge sumele acordate sub formă de tichete cadou se stabilește de către fiecare angajator în parte, cu reprezentanții salariaților sau, acolo unde există, cu sindicatul.

 Vouchere de vacanță 

Acestea se acordă angajaților pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Cei ce beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de primă de vacanță în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă.

Conform Legii 165/2018, “[n]ivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanță este de 6 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată”.

Ținând cont de faptul că, în prezent, valoarea salariului minim este de 2.300 de lei, suma maximă ce poate fi acordată acum sub formă de vouchere de vacanță este de 13.800 de lei.

De la începutul anului viitor, odată cu majorarea, la 2.550 de lei, a salariului minim, va crește și suma ce poate fi acordată salariaților sub forma voucherelor de vacanță. Mai exact, aceasta va putea fi de cel mult 15.300 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel