Titluri de stat versus depozite bancare. Unde este riscul cel mai mic? Explicațiile unui expert
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Trebuie făcute toate calculele necesare
Trebuie făcute toate calculele necesare
Începând de săptămâna trecută, mai precis de joi, 2 iunie, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,2% și 7,8%. Este o achiziție bună? Profesorul de economie Mircea Coșea a oferit toate explicațiile. 

”Investițiile în titluri de stat reprezintă o chestiune care nu este foarte bine cunoscută în România, deși în alte țări, acest tip de tranzacții au deja o anumită tradiție”, a subliniat, înainte de toate, analistul. 

Cea mai mare dobândă 

El a arătat că acest instrument reprezintă ”o formă de investiție pe care o punem folosi, putem cumpăra aceste titluri, vedem că ele sunt din ce în ce mai convenabile, dobânda este mare, iar dacă nu mă înșel este cea mai mare dobândă pe care am întâlnit-o în ultimii 10 sau 15 ani. 

Deci, dacă vrei să investești ceva, poți cumpăra anumite lucruri. Așa cum se întâmplă în România, unii cumpără pământ, apartamente, mașini, dar folosesc foarte puțin aceste forme de investiții care țin de o anumită piață: o piață a capitalului. 

Este o investiție care arată în ce măsură populația are încredere în propriul stat, în ce măsură populația se orientează spre astfel de achiziții. Măsura în care populația recurge la astfel de instrumente de credit care aduc un beneficiu în timp este o dovadă că oamenii au încredere că statul va funcționa și va putea să recupereze ceea ce a investit cu o dobândă foarte, foarte bună”, a subliniat Mircea Coșea. 

Titlurile de stat versus depozit bancar

Întrebat, la postul de televiziune Antena3, ce trebuie să mai știe românii despre aceste titluri, profesorul a precizată că ele ”se vând prin Trezorerie sau prin ministerul Finanțelor. Nu pot fi foarte precis, pentru că în ultimii ani au existat mai multe modalități. Dar cei care emit, adică cele două instituții menționate, au obligația de a indica și de unde pot fi cumpărate instrumentele puse pe piață. 

Din punctul meu de vedere, diferența este că depozitele bancare riscul este mai mic. Chiar dacă se pot întâmpla anumite lucruri neplăcute, bâncile păstrează, în general, dobânda pe care au promis-o. De aceea și riscul mai mic. La titlurile de stat este un risc mai mare, pentru că se pot întâmpla anumite lucruri care țin de capacitatea statului respectiv de a utiliza banii și de a-i returna la dobânda pe care au fixat-o. Ceea ce înseamă că trebuie să ai încredere în statul respectiv că va putea să manevreze în așa fel economia în următorii doi-trei ani, în cazul de față, încât omul care a cumpărat titluri să-și poată recupera banii cu profit”, a spus Mircea Coșea.  

Citește și Titluri de stat Tezaur cu dobânzi de până la 7,8%, disponibile pentru români

Titlurile de stat pot fi cumpărate: Între 02 – 27 iunie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV.

Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online (https://mfinante.gov.ro/web/trezor/tezaur-online);

- Între 02 – 28 iunie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;

- Între 02 – 27 iunie 2022 în mediul urban și 02 – 24 iunie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel