Toate voucherele și tichetele vor suferi modificări importante

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Card
Card
În anul 2022 în urma unor modificări legislative ce au vizat Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare şi O.U.G. nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, a avut loc digitalizarea integrală a sistemului biletelor de valoare. 

De la această dată, beneficiile extrasalariale acordate sub forma tichetelor (tichete de masă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creşă şi vouchere de vacanţă) se emit exclusiv pe suport electronic. 

Deşi în cuprinsul celor două acte normative nu se prevede expres dacă prin „suport electronic" se înţelege doar suportul material sau şi cel virtual, în legislaţia secundară se face trimitere la existenţa fizică a suportului electronic. 

Pentru aceste motive, este necesar ca la nivel primar să se reglementeze că prin „suport electronic" se înţelege atât suportul electronic material (card fizic), cât şi suportul electronic virtual (card virtual). 

Inițiatorii noii modificări spun că avându-se în vedere evoluţia tehnologică, este foarte important să se reglementeze şi posibilitatea de a emite cardurile şi virtual, fără a emite şi plasticul, această decizie operaţională având un impact major asupra degrevării de efortul operaţional al primirii şi distribuirii plasticului. 

Reglementarea suportului electronic virtual nu va crea nicio obligaţie la nivelul angajatorului sau al salariaţilor săi, aceştia având posibilitatea, nu obligaţia, de a opta pentru emiterea biletelor de valoare pe suport electronic virtual. 

În functie de negocierile pe care angajatorii le au cu proprii salariaţi, în funcție de nevoile salariaţilor, se va putea alege unul din cele două tipuri de suporturi. 

Propunerea legislativă prevede în mod expres posibilitatea angajatorului de a reveni asupra deciziei sale şi permite solicitarea suportului electronic material chiar dacă iniţial a optat doar pentru suportul electronic virtual. 

În contextul în care digitalizarea şi modernizarea mijloacelor de plată reprezintă un factor important de motivare a angajaţilor, este esenţial ca inclusiv biletele de valoare să aibă alternativa emiterii şi sub formă virtuală la cererea angajatorilor. 

De asemenea, reglementarea opţiunii de emitere a biletelor de valoare şi pe suport electronic virtual va avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător prin: 

• reducerea producţiei de plastic (carduri fizice); 

• reducerea resurselor utilizate în transportul pentru livrarea cardurilor fizice; 

• reducerea gazului cu efect de seră, pe tot parcursui ciclului de viaţă a produselor, în comparaţie cu tichetele pe suport electronic material; 

• economisire semnificativă în etapele de fabricare şi distribuţie, deoarece se produce şi se trimite beneficiarului un card virtual. 

Mai mult decât atât, conform unui recent Raport OCDE (noiembrie 2021) ”Digitalizarea sistemului biletelor de valoare este critică pentru evoluţia sa şi poate avea multe beneficii. [...] Mai mult, digitalizarea conduce la reducerea erorilor şi a fraudelor." 

Nu în ultimul rând, reducerea emiterilor de carduri în format lizic trebuie privită şi în contextul deficitului actual de semiconductori (cipuri), fenomen care afectează în acest moment capacitatea de producţie ale acestor carduri. 

Deocamdată aceste prevederi nu se aplică, fiind încă pe parcursul legislativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel