Surpriza din Top 10 al celor mai puternice pașapoarte din lume
Autor: Georgel Simionică | 08 dec 2022, 17:43
Topul celor mai puternice pașapoarte este condus de saudiți
Topul celor mai puternice pașapoarte este condus de saudiți
Emiratele Arabe Unite, unde se află Abu Dhabi, bogatul oraș în petrol cât și strălucitorul Dubai, au cel mai puternic document de călătorie din lume.

Acest lucru reiese dintr-un index al pașapoartelor publicat de Arton Capital, care prezintă un top zece dominat de țările europene.

Cu un pașaport din EAU, călătorii pot intra fără probleme în 180 de țări - cu șapte mai multe decât țări europene precum Germania și Suedia și cu nouă mai multe decât Japonia, al cărei document de călătorie a fost clasat ca fiind cel mai bun din lume la începutul acestui an într-o listă publicată de Henley & Partners. Țara asiatică ocupă locul 24 în indexul Arton, având acces ușor în 171 de țări. 

De-a lungul pandemiei, Emiratele Arabe Unite au stat în mare parte departe de carantine la scară largă așa cum s-a întâmplat în întreaga lume, bazându-se în schimb pe reguli stricte privind măștile și vaccinările. Gestionarea agilă a pandemiei de către guvern a atras vizitatori din întreaga lume care căutau să scape de restricțiile din țările lor de origine. 

"Mobilitatea globală este în creștere rapidă, în ciuda erupției conflictului din Europa și a tensiunilor tot mai mari legate de frontiere", se spune într-un comunicat al Arton. "Deși lumea continuă să resimtă consecințele pandemiei, în mod surprinzător, călătoriile nu au fost niciodată mai ușoare, cu o creștere constantă a puterii pașaportului în toate domeniile, o tendință pe care o preconizăm că va continua în 2023." 

Clasamentul pașapoartelor se adaugă la lista tot mai mare de distincții ale EAU, care include cea mai înaltă clădire din lume, cea mai adâncă piscină și cel mai înalt hotel.

Conform Arton pașapoartele aproape fiecărei țări din întreaga lume au devenit mai puternice în acest an, națiunile fiind dornice să profite de avantajele economice oferite de permiterea unor libertăți de circulație mai mari. 

Cu toate acestea, creșterile de la un an la altul în Marea Britanie au încetinit în raport cu unele state europene, iar tendința ar putea continua, deoarece Marea Britanie se luptă să încheie acorduri de viză obținute de statele din UE. Acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza  ieșirii de pe piața comună și a libertății de circulație asociate cu aceasta, se mai spune în comunicatul Arton. În prezent, țara se află pe locul 25, cu acces ușor în 171 de țări.

Vanuatu a fost singura țară care și-a văzut scorul de acces în scădere, din cauza suspendării sistemului de scutire de vize cu Uniunea Europeană. Pașaportul Afganistanului a continuat să fie cel mai puțin util. 

1 Emiratele Arabe Unite 180
2 Germania 173
3 Suedia 173
4 Finlanda 173
5 Luxembrug 173
6 Spania 173
7 Franța 173
8 Italia 173
9 Olanda 173
10 Austria 173

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe