Nu, inteligența artificială nu este chiar atât de puternică încât să distrugă toate locurile de muncă, dar cu siguranță multe dintre acestea vor dispărea. Institutul Sapiens, un think tank fondat de Laurent Alexandre și care se concentrează pe probleme legate de noile tehnologii, a identificat cinci asemenea activități.
"Există aproape 2,1 milioane de lucrători concentrați în aceste cinci profesii care au o probabilitate ridicată de a-și vedea locurile de muncă dispărând în următorii ani", se arată în studiul "Impactul revoluției digitale asupra ocupării forței de muncă".
Automatizarea și reducerea numărului de angajați
Pentru a stabili acest clasament, Institutul a luat în considerare atât meseriile "care sunt direct contestate de o tehnologie, cât și cele care s-au confruntare cu reduceri drastice de personal în ultimii treizeci de ani". În primul rând, cercetătorii au identificat aproximativ cincisprezece activități ce pot fi automatizate. Cele două tabele au fost comparate și s-a tras concluzia finală.
Erwann Tison, director de studii la Institutul Sapiens, a declarat pentru Les Echos că un factor relevant în elaborarea lucrării lor de cercetare a fost costul forței de muncă: "Cu cât costul este mai mic, cu atât există mai puțin interes există pentru înlocuirea lucrătorului cu o mașină”, a explicat specialistul.
1. Bănci și asigurări
Potrivit Institutului Sapiens, acești angajați sunt cei mai amenințați. "Băncile și asigurările [...] riscă să nu mai aibă niciun angajat până în 2053. Va fi un proces relativ lent, cu diferențe considerabile de la o țară la alta, în funcție de gradul de dezvoltare al unui stat sau altul”, se arată în studiu.
2. Contabilitate
Profesia de contabil s-a schimbat deja radical cu precădere în ultimele două decenii. Multe operațiuni nu se mai fac manual, dar prezența omului este încă necesară. Totuși, numărul angajaților din aceste sector este în scădere.
"Tendința din ultimii ani a fost de a externaliza profesia", notează raportul, care prevede că profesia va dispărea între 2041 și 2056, când "un software inteligent dedicat va fi capabil să îndeplinească sarcinile contabile fără intervenție umană”.
3. Secretarele de birou
Numărul secretarelor a scăzut în mod constant din 1986 și, potrivit experților Institutului Sapiens, ele vor dispărea până în 2072. Totuși, nu este prima dată când apar astfel de profeții: încă din anii 1980, apariția calculatoarelor părea să le condamne.
Există o mare diferență: am trecut de la o secretară pentru fiecare client la o secretară pentru mai mulți clienți în prezent", explică Erwann Tison. Un singur angajat poate face acum ceea ce făceau, în trecut, mai multe persoane. Va exista o perioadă când a dispune un astfel de angajat va fi o chestiune de prestigiu, dar când tehnologia se va maturiza suficient de mult, situația se va schimba radical.
4. Casieri
Autorii studiului subliniază faptul că "introducerea casele de marcat automate, care reduc drastic cheltuielile salariale, au înflorit în supermarketuri" și estimează că această profesie va dispărea până în 2050 sau 2066.
Aici s-a luat în considerare un alt criteriu", explică Erwann Tison. Este vorba de efectul generației: unii oameni vor continua să apeleze la un om toată viața lor atunci când vor merge la casă.
5. Manipulatori mărfuri
Se estimează că dispariția acestei profesii va avea loc cel mai devreme în 2071 și cel mai târziu în... 2091. "Marja este importantă, deoarece costul forței de muncă este scăzut", explică Erwann Tison. În același timp, este evient că obiectivul giganților din domeniul distribuției, precum Amazon și Baidu, este de a-și automatiza cât mai mult depozitele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...