Şedinţă de Guvern, 14 noiembrie. Cele mai importante decizii pentru români - Detalii
Agenda ședinței Guvernului...
În luna octombrie 2024, România a înregistrat noi creșteri ale prețurilor la anumite produse și servicii, în special cele poștale, lider de clasament, care au înregistrat în octombrie o creștere semnificativă de 17,82% față de aceeași lună a anului trecut. La rândul lor, alte legume și conserve de legume s-au scumpit cu 14,39%, iar fructele proaspete au înregistrat o majorare de 13,73%. Aceste creșteri au fost influențate de inflația în creștere, de costurile mai mari de producție și distribuție, dar și de diverse condiții care au afectat lanțul de aprovizionare.
Produse alimentare
Cu toate că multe dintre produsele alimentare s-au scumpit, INS subliniază că au existat și scăderi ale prețurilor. Astfel, comparativ cu perioada de referință, mălaiul s-a ieftinit cu 11,57%, produsele de morărit au fost mai ieftine cu 10,81%, iar făina a înregistrat o scădere de 10,24%. Această tendință de scădere a prețurilor la anumite alimente de bază aduce o oarecare ușurare în coșul de cumpărături al românilor, fiind influențată de sezonul de recoltă și de o producție internă relativ stabilă.
Față de luna septembrie 2024, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la fructele proaspete (7,88%), alte legume și conserve de legume (4,02%) și fructe și conserve din fructe (2,94%). În contrast, citricele și alte fructe exotice au fost mai ieftine cu 1,03%, zahărul a scăzut ușor cu 0,89%, iar mălaiul cu 0,55%.
Ce s-a ieftinit
Pe segmentul mărfurilor nealimentare, cele mai mari creșteri de prețuri față de octombrie 2023 au fost la detergenți, cu o creștere de 13,47%, tutun și țigări, cu 10,50%, și articole chimice, cu 9,86%. În schimb, gazele naturale au înregistrat o scădere de 10,96%, iar energia electrică a fost mai ieftină cu 4,05%. Această fluctuație în prețuri reflectă în parte o serie de măsuri de reglementare pe piețele de energie, dar și variații sezoniere.
Energia termină
În comparație cu luna precedentă, INS notează că energia termică a fost mai scumpă în octombrie cu 2,58%, încălțămintea din piele cu 2,21%, iar tricotajele au înregistrat o creștere de 2,04%. În același timp, au existat ieftiniri la energia electrică (-2,08%) și gaze (-0,93%), oferind un mic ajutor bugetelor gospodăriilor în ceea ce privește cheltuielile pentru utilități.
Tarifele serviciilor au înregistrat, de asemenea, creșteri importante în ultimele 12 luni. Pe lângă serviciile poștale, care au avut o majorare de 17,82%, tarifele pentru servicii de apă, canalizare și salubritate au crescut cu 11,47%, iar serviciile de igienă și cosmetică au fost mai scumpe cu 10,91%. La polul opus, serviciile de telefonie au fost singurele care au înregistrat o ieftinire de 0,38%.
Fluctuații și la prețurile pentru divertisment și educație
Față de luna septembrie 2024, INS subliniază creșteri de prețuri și în domeniul divertismentului și al educației. Astfel, chiria a crescut cu 2,42%, iar tarifele pentru cinematografe, teatre, muzee, servicii educaționale și turism au fost cu 1,76% mai mari. De asemenea, prețurile pentru restaurante, cafenele și cantine au crescut cu 1,15%. În schimb, prețurile la transportul aerian au scăzut considerabil cu 23,45%, o schimbare notabilă care vine în sprijinul celor care călătoresc frecvent pe rute internaționale.
Inflația anuală în creștere: 4,67% în octombrie
Conform INS, rata anuală a inflației a crescut în octombrie 2024 la 4,67%, de la 4,62% în luna septembrie. Acest avans a fost generat de scumpirile mărfurilor alimentare cu 4,75%, a mărfurilor nealimentare cu 3,45% și a serviciilor cu 7,66%. Rata inflației, aflată în creștere, reflectă evoluția prețurilor într-un context economic marcat de incertitudini și tensiuni pe piața globală a energiei și a materiilor prime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenda ședinței Guvernului...
Daniel Zamfir, senator PSD, a...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Din 5 noiembrie, data alegerilor americane câștigate de...
Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de...
Pe agenda şedinţei de joi a...
Nivel record de produse contrafăcute în Uniunea Europeană.
China a anunțat miercuri o serie de măsuri fiscale...
Anunţ important al BRD către...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Banca Națională a calculat...
Este una dintre cele mai...
Această creștere reflectă un interes constant din partea...
Preşedintele Klaus Iohannis a...
A fost testată o nouă tehnologie.
Adrian Câciu, actualul ministru...
Un element vital în sectoare de importanță strategică,...
Prețurile energiei electrice de...
Principalele motive pentru pierderea competitivității...