TOT ce trebuie să știm despre TULPINA INDIANĂ

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
India se confruntă în prezent cu un val de îmbolnăviri fără precedent. Acest număr record ar putea fi parțial explicat prin apariția unei noi variante a SARS-CoV-2, numită B.1.617., variantă care a fost detectată deja și în mai multe țări europene printre care și Franța.

Întrebările care sunt pe buzele tuturor sunt dacă este această variantă mai contagioasă, mai periculoasă sau este rezistentă la vaccinuri.

Tot ce trebuie să știm

Pe 19 aprilie, în fața unei creșteri exponențiale a numărului de cazuri COVID-19, autoritățile indiene au luat decizia de a carantina orașul New Delhi, sau 20 de milioane de oameni, timp de cel puțin o săptămână. Unele țări, precum Regatul Unit, au luat, de asemenea, decizia de a refuza intrarea călătorilor din India pe teritoriul lor.

Varianta indiană: o tulpină și mai contagioasă?

B.1.617 a fost descoperită pentru prima dată pe 5 octombrie 2020 lângă Nagpur, India centrală. La fel ca celelalte variante identificate anterior, această variantă indiană poartă mai multe mutații (cincisprezece în total) care o diferențiază de tulpina originală. În special, are două mutații care sunt considerate problematice, deoarece permit virusului să scape de anticorpi; prin urmare, acestea ar putea duce la rezistență la vaccinurile și tratamentele disponibile în prezent. Acesta este motivul pentru care această tulpină este numită ” dublu mutantă" și dă naștere la noi preocupări.

Citește și: Australia își închide granițele până în 2022?

Aceste două mutații au fost deja observate înainte. Primua, numită L452R, a fost detectată în varianta B.1.526.1, observată în octombrie în Statele Unite. Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, se știe că această mutație provoacă rezistență la anumite tratamente cu anticorpi monoclonali. A doua, denumită E484Q, seamănă cu o mutație purtată de variantele sud-africane și braziliene (mutația E484K); la fel ca acesta din urmă, ar putea fi asociat cu un impact semnificativ în ceea ce privește evadarea imunitară (post-infecție și post-vaccinare), însă acest lucru nu a fost încă demostrat, scrie Science & Vie.

În ultimele șapte zile, India a înregistrat peste 1,4 milioane de cazuri noi de coronavirus, o creștere de 64% față de săptămâna precedentă. O creștere rapidă pe care unii o explică prin circulația acestei noi variante locale. În statul Maharashtra, ponderea B.1.617 în contaminare este în prezent de aproximativ 55% și între 2 și 10% în restul țării, potrivit Rakesh Mishra, directorul Centrului pentru Biologie Moleculară și Celulară din Hyderabad.

Dar trebuie să se știe că gestionarea pandemiei în India este foarte diferită de cea operată în Europa. A doua țară cu cea mai mare populație din lume, nu departe de China, cu 1,36 miliarde de locuitori, India are, de asemenea, o densitate foarte mare a populației. Implementarea măsurilor de igienă elementare și accesul la îngrijire sunt, de asemenea, mult mai dificile acolo, deci este imposibil să spunem că varianta este mai contagioasă sau nu. Este probabil ca această deteriorare a situației de sănătate să fie cel puțin în mare parte datorată numeroaselor adunări mari care au avut loc recent în toată țara, sunt de părere autoritățile sanitare franceze.

Citește și: COVID-19. Se ce întâmplă în India este doar vârful aisbergului EXPERȚI

Vaccinurile vor oferi suficientă protecție?

Karine Lacombe crede că, dacă această variantă este detectată în Franța suficient de devreme, va fi posibil să fie izolate persoanele în cauză și astfel să se rupă lanțurile de transmitere. Testele PCR utilizate în Franța permit detectarea acestui tip de variantă.

Este preocupant faptul că varianta indiană a dobândit mutații ale unui al doilea tip de virus. Deci, are potențialul de a avea o capacitate recombinantă. Cu alte cuvinte, înseamnă că această variantă este un hibrid creat din doi viruși, numit recombinant. 

Deși sunt disponibile puține date în acest moment, se pare totuși că varianta indiană este foarte asemănătoare cu variantele sud-africane și braziliene. Dacă acest lucru este confirmat, ar putea slăbi foarte mult imunitatea populației, deoarece unele persoane au primit vaccinuri considerate mai puțin eficiente împotriva variantelor (vaccinuri precum AstraZeneca sau Johnson &Johnson) - vaccinuri bazate pe un vector asemănător adenovirusului - sau cei care au imunitate naturală după infecție; acești oameni ar putea fi astfel re-infectați cu această variantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel