Reuniunile Băncii Mondiale s-au încheiat fără nici un răspuns clar
Majoritatea participanților au...
Angajamentul TotalEnergies a venit la o zi după ce Macron a îndemnat furnizorii să ajute micile companii să facă față facturilor în creștere, în timp ce brutarii din întreaga țară au condus un cor de proteste, notează Bloomberg. Gigantul energetic și rivali precum Electricite de France SA și Engie SA au fost convocați vineri după-amiază de Ministerul de Finanțe pentru a discuta despre ajutorul pentru micii clienți.
Atunci când a oferit prețurile între august și noiembrie 2022, TotalEnergies a trebuit să țină cont de costurile record de furnizare a energiei electrice care, la un moment dat, au depășit 1.000 de euro pe megawatt-oră. Acum propune să reducă tariful la 320 de euro în medie pentru firmele foarte mici care au semnat contracte în acea perioadă, după ce se ia în considerare ajutorul de stat.
Noile tarife vor fi aplicate retroactiv de la începutul contractelor, a precizat TotalEnergies. Având în vedere scăderea recentă a prețurilor angro, va oferi, de asemenea, tarife mai mici noilor clienți începând de luni.
Activitatea de producție și distribuție de energie a furnizorului - care își acoperă o parte din vânzările de electricitate prin achiziții de pe piața angro - nu a ajuns la pragul de rentabilitate anul trecut din cauza taxelor excepționale introduse de guvernele europene, a adăugat acesta.
Facturile ridicate la energie au afectat consumatorii și întreprinderile din întreaga Europă, obligând guvernele să cheltuiască zeci de miliarde de euro în reduceri de taxe și subvenții pentru a-și susține economiile. Mai multe națiuni, inclusiv Franța, au introdus taxe excepționale pe vânzările de electricitate pentru a finanța o parte din aceste măsuri.
Citește și:
Zona euro: Prețurile la energie se calmează și vor reduce inflația
Veștile bune de pe frontul inflației din Europa se confirmă: ritmul de creștere a prețurilor a încetinit la sfârșitul anului 2022, evoluție susținută de o redresare a piețelor energetice care pare să alunge scenariile economice pesimite formulate cele mai pesimiste scenarii economice.
Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în decembrie pentru a doua lună consecutiv, la 9,2%, după 10,1% în noiembrie. Creșterea prețurilor de consum a coborât sub pragul simbolic de 10% pentru prima dată din octombrie, când a atins nivelul record de 10,6%, după un an și jumătate de creștere neîntreruptă.
Scăderea este mai puternică decât se așteptau analiștii de la Bloomberg și Factset, care prognozaseră o inflație de 9,5% și, respectiv, 9,7% în decembrie.
Stimulată de prețurile la gaze, petrol și electricitate și, într-o mai mică măsură, de prețurile la alimente, inflația s-a agravat începând cu primăvara anului 2022, odată cu perturbările de pe piațe mondiale legate de războiul din Ucraina. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Majoritatea participanților au...
Există însă și o veste mai...
Arieratele bugetului general...
A locui în apropierea familiei...
Tarifele impuse de Donald Trump...
Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...
Bursa fascinează la fel de mult...
Vacanțele rimează uneori cu...
Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...
Au fost angate o serie de negocieri.
Toyota Motor a anunțat că...
Privind dincolo de aspectele politice, China este o...
Cătălin Leonte, directorul...
Grupaj de știri.
Ministerul Energiei a lansat în...
Oficialii Băncii Centrale...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
A doua putere economică mondială își propune să domine...
În deșertul arid al Arizonei,...
Ele tronează, impunătoare, în...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...