Ajunul Bobotezei este zi de post în tradiţia ortodoxă şi se spune că cel care va posti în această zi va avea noroc tot anul.
Este o zi de post negru, la fel ca Ajunul Crăciunului sau Vinerea Mare dinaintea Paştilor.
Este ziua în care preotul din parohii trece pe la toate casele cu „Iordanul” și sfinţește gospodăriile şi pe credincioşi.
Pe 5 ianuarie se pregăteşte pentru a doua zi tradiţionala Cruce de gheaţă care îi va aştepta pe creştini în ziua următoare la biserică, la slujba de sfinţire a apei.
Tradiții și superstiții
În ziua de ajun se crede că fetele de măritat îşi pot afla ursitul. Ele trebuie să pună un fir de busuioc sub pernă în noaptea de ajun şi astfel îl vor visa pe cel sortit lor.
În unele zone ale ţării se crede că firul de busuioc trebuie cerut de la preot.
Fetele tinere care vor pune busuioc la streaşina casei, iar dacă a doua zi acesta va avea chiciură pe el, atunci se vor mărita cu un bărbat bogat.
Dacă tinerele se împiedică şi cad pe gheaţă în această zi atunci căsătoria este foarte aproape.
În unele zone ale ţării se crede că fetele îşi pot afla ursitul în această noapte dacă împletesc un fir de mătase roşu şi un fir de busuioc şi îl pun pe deget. În acest fel îşi vor visa cu siguranţă ursitul.
O altă superstiţie pentru ziua de ajun de Bobotează este aceea că toţi cei care vor strănuta în acestă zi vor avea un an plin de noroc, iar bolile îi vor ocoli.
Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere aparte, fiind sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.
Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată.
Agheasma mare se săvârşeşte numai de Bobotează, spre deosebire de sfinţirea cea mică a apei, care are loc în biserică în prima zi a fiecărei luni, iar în case, la sfeştanie.
Agheasma Mare se poate bea doar timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, altfel este necesară aprobarea preotului duhovnic spre a fi folosită.
La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă în care aruncă o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.
Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sebastian Burduja a anunțat că...
Cursul valutar rezultat din...
Agenția de știri Mediafax și-a...
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a...
Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...
Serbia renunță la contractele de armament cu Rusia și...
Noile date marchează o ajustare față de estimările...
Au mers bine anul trecut, au...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Un cutremur mai neobișnuit a...
IMM România solicită crearea...
Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...
Un anunț venit din partea...
De-a lungul timpului, spațiul a...
De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.
Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...
Piața cuprului se teme de Donald Trump.
Cu alte cuvinte, încă puțin și...
Numit de Donald Trump în...
Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...
Anul 2025, pe lângă multiplele...
De ce, în primele zile ale...