Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
De ce e-TVA, care nu este o obligație impusă de Comisia Europeană. Ne plătește cineva, pe la spate, să vadă dacă experimentul merge în România, facem și noi?
O evidență mai strictă este utilă
”Sunt două aspecte, cum bine ați observat. Pe de o parte, există niște directive europene, care trebuie implementate și este normal ca, într-o eră a digitizării, să ajungem să funcționăm și la modul acesta. e-Factura a început prost, într-un fel sau altul, dar cred că, totuși, este o măsură utilă, pentru că acolo, în SPV, în Spațiul Virtual al fiecărui contribuabil se văd toate aceste încasări și plăți, iar o evidență cât mai strictă este utilă.
Nu există nici o reglementare
Pe de altă parte, în ceea ce privește e-TVA nu există nici o reglementare la nivel european”, a subliniat Cristina Trăilă. Întrebată de ce s-a introdus, totuși, această măsuri, invitata emisiunii ”Ce Se Întâmplă”, că, în acest caz, trebuie să discutăm ce se petrece în ANAF.
Cam în felul următor
Pentru că, a continuat politicianul, ”așa cum înțeleg eu de la colegii mei din domeniu, în speță auditori fiscali și contabili și așa mai departe, o astfel de procedură ar fi în felul următor: s-ar încărca în sistem încasările cu cheltuielile, asta în ipoteza în care ai TVA-ul la încasare și lucrurile ar fi cât de cât clare, și în 20 ale lunii ai primi o notificare de la ANAF cu suma pe care o ai de plată pe 24, respectiv TVA-ul.
Eu nu îmi dau seama
Aici se nasc o mulțime de întrebări. Sunt diferite tipuri de TVA, sunt diferite modalități de încasare a TVA-ului, sunt diferite modalități de deducere a TVA-ului, sunt discuții referitoare la diferiții contribuabili, pentru că și acolo intrăm într-o altă discuție, deoarece pot fi plătitori sau prestatori de servicii sau invers, cei care achită serviciile din România în Uniunea Europeană. Iar acolo ai o altă discuție. Deci, toate aceste aspecte nu pot fi reglementate foarte simplu, așa cum se preconizează din data de 20 de august. Eu nu îmi dau seama ce soft funcțional ar fi putut fi astfel încât să genereze toate aceste lucruri”, a spus Cristina Trăilă.
Ascultați ce a răspuns deputatul PNL și la celelalte întrebări pe probleme de mare actualitate, urmârind întreaga emisiune:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...