Transelectrica a obţinut un profit net de 104,4 milioane de lei
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Din datele ANRE reiese că majoritatea consumatorilor este mulţumită de furnizorul lor actual și numai 15% dintre consumatori au opat să-și schimbe furnizorul cu care aveau contract.
Din datele ANRE reiese că majoritatea consumatorilor este mulţumită de furnizorul lor actual și numai 15% dintre consumatori au opat să-și schimbe furnizorul cu care aveau contract.
Operatorul naţional de transport al energiei electrice, Transelectrica, a obţinut anul trecut un profit net de 104,4 milioane de lei, în creştere cu 28% faţă de rezultatul din 2018, care a fost de 81,3 milioane de lei, potrivit unui raport transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti. 

Anul trecut, veniturile totale au fost de 2,397 miliarde de lei, în scădere cu 11,9%, de la 2,721 miliarde de lei. În acelaşi timp, cheltuielile au fost reduse cu 13,3%, la 2,271 miliarde de lei, de la 2,620 miliarde de lei în anul precedent.

EBITDA a fost în scădere cu 2%, la 407 milioane de lei.

Cantitatea de energie transportată a fost mai mică cu 2%, ajungând la 43,36 TWh.

Astra Vagoane Călători și CRRC Qingdao Sifang câștigă o nouă licitație

"Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN) în anul 2019 comparativ cu anul 2018, creşterea veniturilor totale şi a tarifului mediu pentru serviciul de transport nu au atenuat efectul scăderii cu 2% a EBITDA, scădere datorată în principal creşterii preţurilor medii de achiziţie a energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţeaua de transport, precum şi de impactul OUG 114/2014, EBITDA fiind astfel negativ influenţată în anul 2019", explică reprezentanţii companiei.

Veniturile din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie au înregistrat o creştere (+1%) pe fondul majorării tarifului mediu de transport realizat (+2%) practicat în 2019 faţă de 2018 şi al creşterii cu 2,5 milioane lei a veniturilor din interconexiune, aceste majorări fiind determinate în principal de creşterea tarifelor reglementate aplicabile perioadei de raportare.

"Anul 2019 a fost unul dificil, caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din reţea (CPT) semnificativ mai mari cu 12%, în condiţiile în care nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic faţă de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,27% în 2019 faţă de 2,47% în 2018)", se mai arată în raport.

Compania Naţională de Transport al Energiei Transelectrica SA este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare şi 8.834,3 kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel