Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
O axă importantă a acestei strategii investiţionale este întărirea infrastructurii energetice din zona Moldovei, care contribuie la evacuarea energiei regenerabile din Dobrogea. În prezent, în această parte a ţării, se află în proces de modernizare şi retehnologizare staţii importante precum: Stâlpu, Focşani Vest, Smârdan, Munteni, Bacău Sud şi Roman Nord, investiţii însumate de peste 270 de milioane de lei.
"Transelectrica are în derulare un amplu program investiţional pentru pregătirea reţelei în vederea integrării cât mai multor surse de energie curată. Una dintre direcţiile principale de dezvoltare în acest sens este consolidarea reţelei electrice de transport din zona Moldovei, unde avem mai multe investiţii în curs, o parte dintre ele urmând să fie încheiate până la sfârşitul anului", declara Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, după o vizită de lucru în teren.
Modernizarea şi retehnologizarea staţiilor din zona Moldovei este coordonată cu proiecte de construire a unor noi linii electrice aeriene de înaltă tensiune, precum LEA 400 kV Cernavodă - Stâlpu, proiect cu o cofinanţare europeană de peste 27 de milioane de euro, şi LEA 400 kV Gutinaş - Smârdan, o investiţie cu finanţare europeană prin POIM de peste 33 de milioane de euro care va securiza alimentarea zonei Moldovei prin creşterea capacităţii de transport a energiei dinspre Dobrogea.
Lucrările derulate în Staţia Stâlpu au o valoare de peste 58 de milioane de lei, urmând a fi încheiate în cursul anului viitor.
Totodată, Staţia 400/110/20 kV Smârdan va asigura racordarea noii Linii Electrice Aeriene de 400 kV dintre Gutinaş şi Smârdan. Proiectul de retehnologizare are o valoare de peste 107 milioane de lei şi urmează să fie finalizat în cursul anului 2024.
În acelaşi timp, modernizarea Staţiilor Bacău Sud şi Roman Nord, o investiţie de peste 38 de milioane de lei ce va fi finalizată în cursul acestui an, completează proiectul major al Axului 400 kV Moldova.
O altă lucrare importantă pentru creşterea siguranţei în alimentare a consumatorilor din zona de sud a Moldovei, care are termen contractual de finalizare partea a doua a acestui an, este modernizarea Staţiei Focşani Vest, o investiţie de peste 22 de milioane de lei. Tot în acest an, urmează să fie încheiate şi lucrările de retehnologizare a Staţiei Munteni, o investiţie de peste 45 de milioane de lei care va contribui la crearea condiţiilor de acces la reţeaua de transport al energiei electrice atât a unor noi producători de energie regenerabilă, cât şi a unor noi mari consumatori din zona Moldovei centrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...