Transelectrica. Ce investiţii s-au făcut în infrastructura de energie
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.
Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.
Transelectrica SA derulează investiţii pentru consolidarea Reţelei Electrice Transport şi adaptarea acesteia pentru atingerea obiectivelor europene, în contextul tranziţiei energetice şi al integrării în Sistemul Electroenergetic Naţional a energiei produse din surse regenerabile.

O axă importantă a acestei strategii investiţionale este întărirea infrastructurii energetice din zona Moldovei, care contribuie la evacuarea energiei regenerabile din Dobrogea. În prezent, în această parte a ţării, se află în proces de modernizare şi retehnologizare staţii importante precum: Stâlpu, Focşani Vest, Smârdan, Munteni, Bacău Sud şi Roman Nord, investiţii însumate de peste 270 de milioane de lei.

"Transelectrica are în derulare un amplu program investiţional pentru pregătirea reţelei în vederea integrării cât mai multor surse de energie curată. Una dintre direcţiile principale de dezvoltare în acest sens este consolidarea reţelei electrice de transport din zona Moldovei, unde avem mai multe investiţii în curs, o parte dintre ele urmând să fie încheiate până la sfârşitul anului", declara Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, după o vizită de lucru în teren.

Modernizarea şi retehnologizarea staţiilor din zona Moldovei este coordonată cu proiecte de construire a unor noi linii electrice aeriene de înaltă tensiune, precum LEA 400 kV Cernavodă - Stâlpu, proiect cu o cofinanţare europeană de peste 27 de milioane de euro, şi LEA 400 kV Gutinaş - Smârdan, o investiţie cu finanţare europeană prin POIM de peste 33 de milioane de euro care va securiza alimentarea zonei Moldovei prin creşterea capacităţii de transport a energiei dinspre Dobrogea.

Lucrările derulate în Staţia Stâlpu au o valoare de peste 58 de milioane de lei, urmând a fi încheiate în cursul anului viitor.
Totodată, Staţia 400/110/20 kV Smârdan va asigura racordarea noii Linii Electrice Aeriene de 400 kV dintre Gutinaş şi Smârdan. Proiectul de retehnologizare are o valoare de peste 107 milioane de lei şi urmează să fie finalizat în cursul anului 2024.
În acelaşi timp, modernizarea Staţiilor Bacău Sud şi Roman Nord, o investiţie de peste 38 de milioane de lei ce va fi finalizată în cursul acestui an, completează proiectul major al Axului 400 kV Moldova.

O altă lucrare importantă pentru creşterea siguranţei în alimentare a consumatorilor din zona de sud a Moldovei, care are termen contractual de finalizare partea a doua a acestui an, este modernizarea Staţiei Focşani Vest, o investiţie de peste 22 de milioane de lei. Tot în acest an, urmează să fie încheiate şi lucrările de retehnologizare a Staţiei Munteni, o investiţie de peste 45 de milioane de lei care va contribui la crearea condiţiilor de acces la reţeaua de transport al energiei electrice atât a unor noi producători de energie regenerabilă, cât şi a unor noi mari consumatori din zona Moldovei centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel