Transelectrica, profit în creștere cu 63% în primul semestru

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat în primul semestru din 2024 un profit net de 264 milioane lei, în creştere cu 63% faţă de cel obţinut în perioada similară a anului anterior, conform unui raport transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

Rezultatul brut, impulsionat de tarifele aprobate de ANRE

Rezultatul brut a crescut de la 179 milioane lei în primele şase luni din 2023 la 283 milioane lei în S1 2024, în principal datorită majorării volumului tarifat de energie la tarifele aprobate de ANRE, a veniturilor din tranzacţii CPT (consum propriu tehnologic), a veniturilor din capitalizare CPT (nemonetare), a veniturilor din ajutoare de avarie, precum şi din înregistrarea unor venituri conjuncturale din alte venituri din exploatare care s-au majorat cu 105 milioane lei.

"Rezultatul brut influenţat cu impozitul pe profit în valoare de 20 milioane lei a dus la un rezultatul net la sfârşitul lui S1 2024 în valoare de 264 milioane lei, în creştere faţă de S1 2023 când a fost de 162 milioane lei, influenţă datorată în principal activităţilor cu profit permis", se menţionează în raport.

Impactul veniturilor operaționale asupra performanței

Veniturile totale operaţionale realizate în primul semestru din 2024 au înregistrat o apreciere în procent de 113% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ajungând la 4,685 miliarde, în contextul impactului semnificativ a veniturilor din activităţile zero profit.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) s-au majorat cu 118%, la 4,418 miliarde lei, în contextul impactului semnificativ al creşterii cheltuielilor din activităţile zero-profit.

Creșterea cantității de energie electrică tarifată

În S1 2024, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (25,40 TWh) a înregistrat o creştere de 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023 (diferenţa între cele două perioade fiind de 0,43 TWh).

Segmentul activităţilor cu profit permis a înregistrat un rezultat pozitiv în sumă de 317 milioane lei în primele şase luni din 2024, în creştere faţă de rezultatul în sumă de 218 milioane lei realizat la S1 2023, în condiţiile în care veniturile operaţionale s-au majorat cu 21% (212 milioane lei), corelate cu o creştere a cheltuielilor (inclusiv amortizarea) cu 15% (113 milioane lei).

"Creşterea veniturilor operaţionale (1.205 milioane lei în S1 2024 faţă de 993 milioane lei în S1 2023) a fost influenţată în principal, de creşterea volumului tarifat de energie electrică (1,7%) la tarifele aprobate de ANRE, a veniturilor din tranzacţii CPT(+48,7 milioane lei) şi din capitalizare CPT în sumă de 23,9 milioane lei (nemonetare), a veniturilor din ajutoare de avarie, precum şi din înregistrarea unor venituri conjuncturale din alte venituri din exploatare (+105 milioane lei)", se menţionează în raport.

Creștere a cheltuielilor operaționale și investiții

Cheltuielile operaţionale (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creştere de 15% (888 milioane lei în S1 2024 faţă de 775 milioane lei S1 2023), în contextul în care costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic au fost în sumă de 296 milioane lei, mai mari cu 13% (+35 milioane lei) comparativ cu S1 2023.

"Ca urmare a prevederilor OUG nr.153/2022 (pentru perioada ianuarie-martie 2024) cât şi a OUG 32/2024 (pentru perioada aprilie-iunie 2024) Transelectrica a achiziţionat energie electrică pentru acoperirea a 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin Mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), la un preţ de achiziţie reglementat, iar preţul mediu al energiei achiziţionate de pe PZU în perioada ianuarie - iunie 2024 a fost mai mic decât preţul din perioada similară a anului 2023, menţinându-se totuşi mai ridicat decât preţul din anii precedenţi", se precizează în raportul transmis BVB.

Cheltuielile pentru investiţii au fost în perioada ianuarie-iunie 2024 în sumă de 236,98 milioane lei, cu 16% mai mari faţă de cheltuielile pentru investiţii din S1 2023 (203,44 milioane lei).

Majorarea veniturilor pe piaţa de echilibrare

Potrivit sursei citate, veniturile din activităţile zero-profit au înregistrat o creştere semnificativă (+2,274 miliarde lei) de la 1,207 miliarde lei în S1 2023 la 3,48 miliarde lei în S1 2024, determinată în principal de majorarea veniturilor pe piaţa de echilibrare (+2,211 miliarde lei) datorită preţurilor înregistrate la nivelul pieţei de echilibrare, concomitent cu uşoara apreciere a veniturilor din servicii de sistem tehnologice (+62 milioane lei), determinată de creşterea tarifului de ANRE aprobat începând cu 1 iunie 2024, în contextul creşterii cantităţii cu 1,7%.

Segmentul activităţilor zero-profit a înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă a costurilor (+2,282 miliarde lei) determinată de valoarea majorată a cheltuielilor pe piaţa de echilibrare.

În calitate de Operator de Transport şi de Sistem (OTS), Transelectrica asigură siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) şi îmbunătăţirea permanentă a performanţei tehnologice şi adecvanţei Reţelei Electrice de Transport (RET).

CNTEE Transelectrica SA deţine poziţia de monopol natural pe piaţa românească de energie electrică, fiind prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti în cadrul programului "O piaţă puternică-Dezvoltarea pieţei de capital".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Petrolişti sondori
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Grafice / FOTO: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com

pixel