Avertisment pentru România: Moody's ne aduce la un pas de categoria de rating ”junk”
Și ce înseamnă această...
Nu sunt impozabile
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis, miercuri, într-un comunicat oficial, că sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile. Aceeași reglementare se aplică și sumelor primite cu ocazia unor evenimente familiale, precum nunți și botezuri, atât timp cât nu există o obligație declarativă din partea contribuabilului.
Reglementările fiscale aplicabile
ANAF a explicat că, potrivit articolelor 61 și 62 din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015), veniturile impozabile și cele neimpozabile sunt clar definite.
"Transferurile/sumele date/încasate de la rude se subscriu operațiunilor de donație/dar manual și se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile. În funcție de împrejurările fiecărei situații, acestea pot îmbrăca și forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile", se arată în comunicatul ANAF.
Pentru evenimentele familiale, cum ar fi nunțile și botezurile, sumele primite sub formă de daruri sunt considerate venituri neimpozabile, atât timp cât nu există obligația declarării acestora.
Verificarea situației fiscale personale
Fiscul a precizat că în cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale sunt analizate documente și informații privind activitatea persoanei fizice verificate, fluxurile financiare și evoluția patrimoniului acesteia. Aceste verificări se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
"Administrarea mijloacelor de probă este prevăzută la Capitolul V - Administrarea și aprecierea probelor, Titlul III - Dispoziții procedurale generale din Codul de procedură fiscală. În acest context, sunt aplicabile prevederile articolului 66, care conferă rudelor dreptul de a refuza furnizarea de dovezi", a subliniat ANAF.
Când se aplică impozitul de 70%
Impozitul de 70% se aplică doar în cazul veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, conform articolului 117 din Codul de procedură fiscală, modificat prin Legea nr. 296/2023. Astfel, sursele de fonduri identificate, precum cele prevăzute la articolele 61 și 62 din Codul fiscal, nu sunt vizate de această prevedere.
ANAF a precizat că, dacă se constată că declarațiile fiscale sau documentele prezentate în cadrul verificării sunt incorecte, incomplete sau false, iar contribuabilul refuză să le furnizeze sau se sustrage de la verificare, organul fiscal poate ajusta baza de impozitare și emite o decizie de impunere, conform articolului 146 alin. (3) din Codul de procedură fiscală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Și ce înseamnă această...
Ceea ce înseamnă sute de locuri...
Cu un stoc impresionant de aur,...
Statele Unite au apelat la Danemarca și alte țări...
Este o nouă „febră a aurului”,...
Despre pensii și pensionari,...
Bursa de Valori București (BVB)...
Hidroelectrica a explicat...
Totul se schimbă începând de...
Va fi un adevărat șoc termic!
Agenția Moody's urmează să...
De câteva zile aurul tot încearcă să atace pragul cheie...
Wells Fargo își menține ratingul negativ pentru Tesla.
Testate în Statele Unite, notele redactate de...
Banca Națională a publicat cursul leului valabil pentru...
Este al doilea avertisment lansat de ANAF într-un...
Mandat oficial pentru evaluare.
Ministrul de externe danez,...
Este o metodă care nu a fost semnalată anterior în...
În schimb, exportul de electricitate a crescut...
Analistul financiar Adrian...
Asociaţia Institutul Român...
Președintele interimar Ilie...
Președintele Băncii Centrale...
Aurul atinge un nivel record...
La miezul nopții, începe "shutdown-ul"! Statele Unite se...
UBS și-a actualizat...
După ani de creștere puternică,...
CJUE a respins recursul împotriva autorizațiilor pentru...