Trei cele mai puternice companii din tehnologie, investiții frenetice în inteligență artificială

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cele trei mari companii de tehnologie
Cele trei mari companii de tehnologie
Big Tech depășește cheltuielile firmelor de capital de risc în frenezia investițiilor în inteligența artificială.

Microsoft, Google și Amazon devansează investitorii tradiționali din Silicon Valley în tranzacții de succes cu start-up-uri de inteligență artificială în 202, remarcă Financial Times.

Marile companii de tehnologie au depășit cu mult grupurile de capital de risc cu investiții în start-up-uri de inteligență artificială generativă în acest an, în timp ce giganții consacrați își folosesc mușchii financiari pentru a domina acest sector atât de mediatizat.

Microsoft, Google și Amazon au încheiat anul trecut o serie de tranzacții de succes, care au însumat două treimi din cele 27 de miliarde de dolari strânse de companiile debutante de AI în 2023, potrivit noilor date ale cercetătorilor de pe piața privată PitchBook.

Aceste cheltuieli uriașe, care au explodat după lansarea ChatGPT de la OpenAI în noiembrie 2022, evidențiază modul în care cele mai mari grupuri din Silicon Valley îi înlătură pe investitorii tradiționali din domeniul tehnologiei pentru cele mai mari tranzacții din industrie.

Ascensiunea IA generativă - sisteme capabile să producă video, text, imagine și audio asemănătoare cu cele umane în câteva secunde - au atras, de asemenea, investitori de top din Silicon Valley. Dar VC-urile au fost depășite, fiind forțate să își încetinească cheltuielile pe măsură ce se adaptează la ratele mai mari ale dobânzilor și la scăderea evaluărilor pentru companiile din portofoliul lor.

"În ultimul an, am văzut cum piața s-a consolidat rapid în jurul câtorva modele de fundație, cu mari jucători din domeniul tehnologiei care au venit și au vărsat miliarde de dolari în companii precum OpenAI, Cohere, Anthropic și Mistral", a declarat Nina Achadjian, partener la firma americană de risc Index Ventures, referindu-se la unele dintre cele mai importante start-up-uri de IA. 

"Pentru fondurile de capital de risc tradiționale, trebuia să fiți la început și să aveți convingere - ceea ce însemna să fiți la curent cu cele mai recente cercetări în domeniul IA și să știți ce echipe se formează la Google DeepMind, Meta și altele", a adăugat ea. 

O serie de tranzacții, cum ar fi investiția de 10 miliarde de dolari a Microsoft în OpenAI, precum și miliardele de dolari strânse de Anthropic, cu sediul în San Francisco, atât de la Google, cât și de la Amazon, au contribuit la creșterea cheltuielilor globale pentru grupurile de inteligență artificială la aproape de trei ori mai mult decât recordul anterior de 11 miliarde de dolari stabilit în urmă cu doi ani.

Investițiile de risc în tehnologie au atins niveluri record în 2021, deoarece investitorii au profitat de ratele foarte scăzute ale dobânzilor pentru a strânge și a desfășura sume uriașe într-o serie de industrii, în special în cele mai perturbate de Covid-19.

Microsoft a condus, de asemenea, o rundă de finanțare de 1,3 miliarde de dolari în Inflection, un alt start-up de inteligență artificială generativă, în timp ce încearcă să fure un avans față de rivali precum Google și Amazon.

Construirea și antrenarea instrumentelor de inteligență artificială generativă este un proces intensiv, care necesită o putere de calcul imensă și bani. Prin urmare, start-up-urile au preferat să se asocieze cu companiile Big Tech, care pot oferi infrastructura cloud și acces la cele mai puternice cipuri, precum și dolari. 

Acest lucru a dus la creșterea rapidă a evaluărilor start-up-urilor private din acest domeniu, ceea ce a făcut mai greu pentru fondurile de capital de risc să parieze pe companiile aflate în prima linie a tehnologiei. O vânzare de acțiuni ale angajaților de la OpenAI încearcă să evalueze compania la 86 de miliarde de dolari, aproape triplu față de evaluarea pe care a primit-o la începutul acestui an.

"Chiar și cei mai importanți investitori de risc din lume, cu zeci de miliarde de euro în administrare, nu pot concura pentru a menține aceste companii de inteligență artificială independente și pentru a crea noi provocatori care să înlăture marile companii de tehnologie", a declarat Patrick Murphy, partener fondator la Tapestry VC, o firmă de capital de risc în fază incipientă.

"În această schimbare de platformă AI, majoritatea companiilor cu potențial de unu la un milion care au apărut până acum au fost deja capturate de către operatorii tradiționali Big Tech."

Cu toate acestea, VC-urile nu sunt absente de pe piață. Thrive Capital, firma din New York a lui Josh Kushner, este principalul investitor în vânzarea de acțiuni pentru angajați a OpenAI, după ce a susținut deja compania la începutul acestui an. Thrive a continuat să investească de-a lungul unei scăderi a cheltuielilor de risc în 2023.

Mistral, cu sediul la Paris, a strâns aproximativ 500 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv firmele de risc Andreessen Horowitz și General Catalyst, precum și de la producătorul de cipuri Nvidia, de când a fost fondată în luna mai a acestui an. 

Unele societăți de capital de risc caută să investească în companii care construiesc aplicații care se bazează pe așa-numitele "modele de fundație" dezvoltate de OpenAI și Anthropic, în același mod în care au început să fie dezvoltate aplicații pe dispozitive mobile în anii de după introducerea smartphone-urilor. 

"Există acest mit conform căruia doar companiile cu modele de fundație contează", a declarat Sarah Guo, fondatoarea firmei de risc Conviction, axată pe AI. "Există un spațiu uriaș de domenii de aplicații încă neexplorate pentru IA, iar multe dintre cele mai valoroase companii de IA vor fi fundamental noi."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel