Turcia a revizuit estimările privind noile rezerve de gaze naturale descoperite în Marea Neagră

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Turcia şi-a revizuit cu o treime estimările privind rezervele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră.

Volumul total al gazelor naturale descoperite de Turcia în Marea Neagră se ridică acum la 710 miliarde metri cubi, după ce a fost identificat un nou zăcământ iar rezervele de la precedenta descoperire au fost revizuite în sus, a anunţat luni seara preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters.

La finalul unei reuniuni a Cabinetului, Erdogan a anunţat că Turcia a descoperit noi rezerve de gaze, cu un volum de 58 de miliarde metri cubi, la câmpul Caycuma-1, în timp ce volumele de gaze estimate pentru câmpul Sakarya, descoperit anterior, au fost revizuite în creştere, de la 540 de miliarde metri cubi până la 652 miliarde metri cubi. Revizuirea a venit ca urmare a unei evaluări făcute de o companie internaţională de energie, a spus Erdogan fără a dezvălui identitatea companiei.

"Ca urmare a analizei datelor, am revizuit rezervele de 540 miliarde metri cubi declarate anterior, până la 652 miliarde metri cubi", a spus Erdogan, adăugând că Turcia a forat deja 13 puţuri la câmpul Sakarya. "Cu noua noastră descoperire de la Caycuma-1, rezervele noastre de gaze din Marea Neagră au crescut cu 170 de miliarde metri cubi până la 710 miliarde metri cubi", a subliniat preşedintele Turciei.

Luna trecută, Erdogan a spus că Turcia urmează să înceapă să extragă gaze din câmpul Sakarya în 2023. Luni, preşedintele Turciei a precizat că noul zăcământ Caycuma-1 va fi conectat la câmpul Sakarya şi de acolo la reţeaua naţională.

Potrivit planului original, Turcia urma să extragă 3,5 miliarde metri cubi de gaze din Marea Neagră în 2023. Obiectivul vizează majorarea producţiei până la aproximativ 15 miliarde metri cubi anul în decurs de patru ani de la debutul producţiei, ceea ce ar echivala cu un sfert din producţia actuală de gaze a Uniunii Europene.

Turcia, ţară care are puţine gaze naturale sau petrol, este dependentă de importurile din Rusia, Azerbaidjan şi Iran, precum şi de importurile de gaze lichefiate din Qatar, SUA, Nigeria şi Algeria.

Turcia a început să caute resurse de hidrocarburi şi în Marea Mediterană, unde operaţiunile sale din zonele disputate au generat tensiuni cu Grecia şi Cipru.

 

Vezi şi: Preşedintele Erdogan propune un nou gazoduct care să transporte gaz din Turkmenistan către Europa

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a manifestat miercuri susţinerea pentru construirea unui nou gazoduct care ar transporta gaz natural dinspre Turkmenistan şi ar reduce astfel dependenţa Europei faţă de gazul rusesc, relatează agenţiile AFP şi EFE.

În prezent ''transportăm gaz din Marea Caspică spre Europa prin coridorul (existent), care este coloana vertebrală a gazoductului transanatolian'' ce trece prin Azerbaidjan, Georgia şi Turcia, a declarat Erdogan la un summit cu omologii săi azer şi turkmen, Ilham Aliev şi Serdar Berdîmuhamedov, desfăşurat în oraşul turkmen Avaza.

''În aceeaşi manieră trebuie să lansăm lucările care să permită transportul gazului natural turkmen către pieţele occidentale'', a sugerat Erdogan.

Un viitor astfel de gazoduct care să pornească din Turkmenistan ar putea fi conectat celui deja existent între Azerbaidjan şi Turcia.

Turkmenistanul deţine a şasea rezervă mondială dovedită de gaz natural, potrivit administraţiei americane însărcinate cu energia. Gazul turkmen a fost până în prezent exportat prin Rusia. În acelaşi timp, Turkmenistanul şi-a sporit livrările de gaz către China şi caută să obţină accesul şi pe alte pieţe prin intermediul Turciei.

Ideea avansată de liderul turc ar putea fi agreată de Uniunea Europeană, care de când a început războiul pornit de Rusia în Ucraina caută soluţii de înlocuire a gazului rusesc.

Preşedintele turc încearcă în acest timp să menţină relaţii bune atât cu Kievul cât şi cu Moscova şi să medieze între cele două părţi.

O altă iniţiativă energetică susţinută de Erdogan şi avansată iniţial de preşedintele rus Vladimir Putin este crearea unui ''hub gazeifer'' în Turcia, pe unde să fie exportat gazul rusesc spre Europa pentru a ocoli Ucraina şi a nu mai folosi gazoductele prin Marea Baltică avariate în urma unui sabotaj pe care Rusia îl atribuie Statelor Unite.

Preşedintele Erdogan visează de mult timp să folosească poziţia geografică a ţării sale pentru a face din Turcia unul dintre principalele centre mondiale ale comerţului cu energie.

Vorbind despre războiul din Ucraina, Erdogan a spus la summitul din Turkmenistan că încă mai crede în posibilitatea unei încetări a focului şi pentru aceasta continuă dialogul cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

''Sper că vom putea ajunge la un acord asupra unei încetări a focului, care să deschidă calea pentru o pace pe termen lung'', a afirmat preşedintele turc, subliniind că o pace ''justă'' poate fi obţinută doar prin dialog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel