Turismul în România. Alin Burcea (ANAT): La noi, Dumnezeu cu mila!

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
București / FOTO: Wikipedia
București / FOTO: Wikipedia
EXCLUSIV
Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, despre inexistența unei promovări turistice a României, despre blocurile și asfaltul din Năvodari, dar și despre turismul la negru. 

”Bucureștiul are turiști, nu atât de mulți pe cât ar merita. Prin București trec aproape toți, se distrează, mănâncă și beau în România la un sfert din preț. Am vorbit cu niște israelieni întâlniți prin Centrul Vechi, care spuneau că vin pentru că este ieftin comparativ cu țara lor”, a dezvăluit invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu.  

Vrea să țină banii la Primărie 

În același timp însă, Alin Burcea a subliniat că, în momentul de față nu există un site al Bucureștiului pe care să-l promovăm. Sunt, a adăugat el, extrem de multe de făcut și mai este o problemă dintre miile cu care se confruntă turismul românesc. ”Există, s-au înființat prin lege Organizațiile de management al destinațiilor (OMD). Bucureștiul nu și-a înființat însă o astfel de organizație. Domnul Primar vrea să țină banii la Primărie. Și din taxa hotelieră pe care o încasează ar trebui să înființeze OMD-ul, care ar trebui creat neapărat, pentru că acest lucru înseamnă, practic, niște bani pentru promovarea Capitalei”, a explicat șeful ANAT.  

Trebuie să le rezolvăm

Desigur, a adăugat el, ”este nevoie de o promovare făcută cu cap, oameni se găsesc, suntem prezenți. De fapt, nu avem nici OMD-ul național. Domnul ministru nu a reușit să înființeze așa ceva. Avem, practic, OMD de stațiune, cum e la Mamaia, avem un OMD la nivel național - litoralul și Delta - și OMD-ul național, care, în momentul de față nu funcționează. Am dat cam 5, 6, 7 puncte care sper să fie abordate de viitorul Guvern, pentru că trebuie să le rezolvăm”, a insistat președintele ANAT. 

S-a dezvoltat absolut haotic 

În ceea ce privește litoralul, Mamaia-Nord, spre exemplu, ”din punctul meu de vedere, provin dintr-o familie de arhitecți, s-a dezvoltat absolut haotic. Cred că PUZ-ul lor ar fi trebuit să fie urmărit cu rigurozitate. Primarul din Năvodari este foarte bun, un om serios. Dar văd că au asfaltat tot Năvodari, dar zona unde sunt blocurile nu este asfaltată. 

Câinii latră, lumea își vede de treabă

Blocurile din Năvodari sunt bune. Sunt bune și ca preț. Adică este mai avantajos pentru niște familii de tineri să-și ia un apartament de 100.000 de euro și să meargă acolo când vor. E adevărat, se duc la magazin, la piață, cumpără ce trebuie, fac mâncare. Plaja este la rândul ei bună. Este evident că aceste blocuri-hotel au furat din clientela Mamaia, unde sunt probleme”, a punctat Alin Burcea, scoțând în evidență problema plajelor, ”despre care noi vorbim de trei ani de zile, dar după principiul câinii latră, lumea își vede de treabă, astfel că plajele, cele lărgite, nu mai au nisip, ci scoici. Trebuie și noi să cumpărăm o mașină de tocat scoici, dar de trei ani de zile nu se reușește acest lucru. Nu sunt spații de parcare”. Deci, a concluzionat Alin Burcea, ”sunt probleme de infrastructură

La noi, Dumnezeu cu mila!. 

Întrebat de jurnalistul Mihai Ciobanu despre turismul la negru, Alin Burcea a spus că, spre deosebire de Spania, unde cine dorește să închirieze o locuință trebuie să dețină un cod turistic dacă nu vrea să sufere cumplit după aceea, la noi, ”jumătate din blocurile din Năvodari sunt fiscalizare, restul Dumnezeu cu mila”. Iată de ce, a continua președintele ANAT, ”trebuie venit și aici cu o reglementare. Toată lumea trebuie să plătească, puțin, dar să plătească. Nu știu, ceva de genul 1000 de lei pe an, 1500 de lei pe an. Să existe un cod turistic, iar în momentul în care te-a prins, să-ți te execute, să-ți ia totul. 

 

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mugur Isărescu / Foto: Sabin Cristoveanu / Inquam Photos
Bursa / Foto: Freepik
Wall Street. Foto: Pexels.com
OCDE / sursa foto: Facebook - Ștefan Radu Oprea
Franța / sursa foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Casă de schimb valutar

Cursul valutar. Evoluții minore pentru euro, dolar și aur

Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, marți,...

Vot în Parlament
Aur / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Broker la Bursa / Foto: Freepik

Mafia de la Kremlin. Putin se descotorosește de Kadîrov?

Drama personală dintre Tatiana și Vladislav Bakalciuk,...

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Hacker / Foto: Freepik
Bani / sursa foto: Freepik.com
Covestro / FOTO: Covestro
Industria auto / FOTO: Freepik

Piața auto franceză a căzut în depresie

Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 11% luna...

Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Foto: pexels.com
Energie / sursa foto: Freepik.com
Fed
Bănci / FOTO: Freepik

Șefa BCE vrea bănci mai mari și mai puternice în Europa

Este una dintre condițiile esențiale pentru a...

Banca Națională a României

pixel