Ucraina a aprobat bugetul pentru anul viitor. 50% din cheltuieli merg către armată și securitate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Soldați
Soldați
Parlamentul ucrainean a aprobat joi bugetul de stat pentru anul viitor, cu scopul de a-și consolida armata și industria de apărare, la 20 de luni de la invazia rusă în care nu se întrevede prea curând un sfârșit.

Veniturile bugetare sunt stabilite la 1.770 de miliarde de grivne (48,4 miliarde de dolari), în timp ce cheltuielile sunt planificate la 3.350 de miliarde de grivne. Ucraina se va confrunta cu un deficit bugetar uriaș de aproximativ 43,58 miliarde de dolari în 2024, au declarat oficiali guvernamentali, conform Reuters.

Pentru anul viitor, mai mult de jumătate din toate cheltuielile bugetare ucrainene sunt planificate pentru sectorul apărării, pentru a finanța efortul de război împotriva Rusiei.

"Prioritățile sunt clar stabilite în buget. Toate resursele noastre interne vor merge astfel încât să putem rezista și să învingem inamicul", a declarat premierul Denys Shmyhal.

"Practic, 50% din cheltuielile noastre vor fi pentru pentru apărarea și securitatea Ucrainei. Vom avea mai multe arme și vehicule, mai multe drone, muniții și rachete”, a mai declarat acesta.

Shmyhal a mai spus că guvernul plănuiește să crească salariile minime și pensiile pentru a ajuta milioane de oameni să facă față creșterii costului vieții în timpul războiului.

Parlamentarii au declarat că 276 de deputați au votat pentru susținerea bugetului, care prevede, de asemenea, cheltuieli mai mari pentru sectoarele educației și sănătății în anul viitor.

Ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat că ajutorul financiar din partea aliaților occidentali ai Ucrainei ar fi esențial pentru a putea acoperi deficitul bugetar și pentru a plăti cheltuielile sociale și umanitare.

Guvernul a primit deja 35,4 miliarde de dolari în acest an și aproximativ 31 de miliarde de dolari anul trecut de la partenerii săi.

Obținerea sprijinului financiar extern anul viitor ar putea fi mai dificilă. Marchenko a recunoscut că donatorilor și-au cam epuizat resursele pe măsură ce războiul s-a prelungit.

Guvernul plănuiește ca economia să crească anul viitor, prognozând o creștere a produsului intern brut de 4,6%, după o creștere de aproape 5% așteptată în acest an.

Anul trecut, economia ucraineană s-a redus cu aproape o treime, deoarece milioane de oameni au fugit din cauza războiului, orașele și localitățile au fost bombardate, infrastructura critică a fost afectată, iar lanțurile de aprovizionare și logistică au fost grav perturbate.

În condițiile în care războiul se află în cea de-a 21-a lună, întreprinderile și oamenii s-au adaptat la o nouă realitate de război. Cu toate acestea, riscurile și incertitudinea rămân ridicate, au declarat guvernul și analiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel