Ucraina a început să folosească muniția cu dispersie primită de la americani

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ucraina început să folosească muniția cu dispersie
Ucraina început să folosească muniția cu dispersie
Trupele ucrainene au început să folosească muniția cu dispersie furnizată de SUA în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei, potrivit a doi oficiali americani și unei alte persoane informate în acest sens, informează CNN.

SUA încă așteaptă actualizări din partea forțelor ucrainene cu privire la eficiența munițiilor pe câmpul de luptă, a declarat unul dintre oficiali.

SUA au anunțat pe 8 iulie că vor trimite acest tip de muniție care este una controversată, iar acesta a fost livrată forțelor ucrainene aproximativ o săptămână mai târziu, după cum a relatat prima dată CNN.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski a declarat pentru CNN, în cadrul unui interviu acordat săptămâna trecută în Ucraina, că munițiile "pot schimba radical (câmpul de luptă)".

"Inamicul înțelege, de asemenea, că, odată cu obținerea acestei muniții, vom avea un avantaj", a spus Tarnavski.

Munițiile cu dispersie împrăștie "bombele" pe suprafețe mari, ceea ce ar permite forțelor ucrainene să țintească concentrații mai mari de forțe și echipamente rusești cu mai puține cartușe.

Dar bombele pot, de asemenea, să nu explodeze la impact și pot reprezenta un risc pe termen lung pentru oricine le întâlnește, similar cu minele terestre. Marea Britanie, Franța, Germania și alți aliați cheie ai SUA au scos în afara legii aceste muniții în cadrul Convenției privind munițiile cu dispersie, însă SUA și Ucraina nu sunt semnatare ale interdicției.

Statele Unite au trimis modelele M864 și M483A1 de muniție cu dispersie, a relatat CNN, despre care administrația a spus că au fost testate în ultimii ani pentru a se asigura că au o rată de ratare mai mică de 2,35%. Rata de ratare se referă la procentul de bombe care nu reușesc să explodeze și care reprezintă un risc pentru civili.

SUA au decis să trimită munițiile cu dispersie în primul rând pentru a ajuta la atenuarea unei potențiale penurii de muniție pe linia frontului. Nu este clar dacă cantitatea mare de muniție de artilerie pe care forțele ucrainene au cheltuit-o zi de zi ar fi fost sustenabilă pe termen lung fără munițiile cu dispersie, au declarat oficiali și analiști militari.

CNN a relatat la începutul acestei săptămâni că SUA și Europa se străduiesc să furnizeze Ucrainei cantitatea mare de muniție de care va avea nevoie pentru o contraofensivă prelungită împotriva Rusiei, iar țările occidentale se grăbesc să accelereze producția pentru a evita penuria de pe câmpul de luptă care ar putea împiedica progresul Ucrainei.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a declarat săptămâna trecută lui Wolf Blitzer de la CNN că ucrainenii s-au angajat în scris să folosească munițiile cu dispersie doar în "locuri adecvate" și nu în zone populate.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia are un stoc de muniții cu dispersie și că va lua în considerare posibilitatea de a le folosi împotriva Ucrainei "dacă acestea sunt folosite împotriva noastră". Dar Rusia a folosit deja munițiile de mai multe ori în Ucraina, a relatat anterior CNN, inclusiv în zone dens populate.

În martie, ONU a declarat că a compilat rapoarte credibile conform cărora forțele rusești au folosit muniții cu dispersie în zone populate de cel puțin 24 de ori. O investigație a CNN de anul trecut a constatat că Kremlinul a tras 11 rachete cu dispersie spre Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în primele zile ale războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sediul Unicredit din Milano / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Factură energie
Vânzarea imobilelor / Foto: Freepik
CEC Bank
Parc fotovoltaic / FOTO: Freepik
SUA / sursa foto: Freepik.com / wirestock
Foto: Freepik.com
Evaluare / FOTO: Freepik
Metale rare / FOTO: Wikipedia

China profită de necazurile concurenței și acționează

Pe fondul tensiunilor din Myanmar, al patrulea...

Mină de cupru
Lingouri de aur
Indici bursieri

Fidelis. Începe distribuirea banilor către investitori

Veşti bune pentru cei care au investit în titlurile de...

BNR / Foto: DCBusiness
Warren Buffett, un investitor scrie istorie pe Wall Street

Cum investește Warren Buffett când economia se prăbușește

Începând din octombrie 2022, compania Berkshire...

Știrile dimineții / Foto: Freepik
Oare ce trebuie să fac? /FOTO: Freepik

Cum frica și nesiguranța influențează piețele financiare

Piețele financiare sunt conduse, în egală măsură, de...

Monezile euro ale Bulgariei
Livadă înghețată / Foto: Freepik

Gerul năpraznic împinge Turcia într-o criză agricolă

Un val de ger năpraznic a lovit Turcia între 10 și 12...

Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Shein, aproape de listare pe bursa de la Londra

Retailerul de fast fashion Shein a primit aprobarea...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Bani / Foto: DCBusiness
Dunărea la Baziaș
Jensen Huang, fondatorul Nvidia și Neo
Siretul la Pașcani

pixel