Ucraina a început să folosească muniția cu dispersie primită de la americani

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ucraina început să folosească muniția cu dispersie
Ucraina început să folosească muniția cu dispersie
Trupele ucrainene au început să folosească muniția cu dispersie furnizată de SUA în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei, potrivit a doi oficiali americani și unei alte persoane informate în acest sens, informează CNN.

SUA încă așteaptă actualizări din partea forțelor ucrainene cu privire la eficiența munițiilor pe câmpul de luptă, a declarat unul dintre oficiali.

SUA au anunțat pe 8 iulie că vor trimite acest tip de muniție care este una controversată, iar acesta a fost livrată forțelor ucrainene aproximativ o săptămână mai târziu, după cum a relatat prima dată CNN.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski a declarat pentru CNN, în cadrul unui interviu acordat săptămâna trecută în Ucraina, că munițiile "pot schimba radical (câmpul de luptă)".

"Inamicul înțelege, de asemenea, că, odată cu obținerea acestei muniții, vom avea un avantaj", a spus Tarnavski.

Munițiile cu dispersie împrăștie "bombele" pe suprafețe mari, ceea ce ar permite forțelor ucrainene să țintească concentrații mai mari de forțe și echipamente rusești cu mai puține cartușe.

Dar bombele pot, de asemenea, să nu explodeze la impact și pot reprezenta un risc pe termen lung pentru oricine le întâlnește, similar cu minele terestre. Marea Britanie, Franța, Germania și alți aliați cheie ai SUA au scos în afara legii aceste muniții în cadrul Convenției privind munițiile cu dispersie, însă SUA și Ucraina nu sunt semnatare ale interdicției.

Statele Unite au trimis modelele M864 și M483A1 de muniție cu dispersie, a relatat CNN, despre care administrația a spus că au fost testate în ultimii ani pentru a se asigura că au o rată de ratare mai mică de 2,35%. Rata de ratare se referă la procentul de bombe care nu reușesc să explodeze și care reprezintă un risc pentru civili.

SUA au decis să trimită munițiile cu dispersie în primul rând pentru a ajuta la atenuarea unei potențiale penurii de muniție pe linia frontului. Nu este clar dacă cantitatea mare de muniție de artilerie pe care forțele ucrainene au cheltuit-o zi de zi ar fi fost sustenabilă pe termen lung fără munițiile cu dispersie, au declarat oficiali și analiști militari.

CNN a relatat la începutul acestei săptămâni că SUA și Europa se străduiesc să furnizeze Ucrainei cantitatea mare de muniție de care va avea nevoie pentru o contraofensivă prelungită împotriva Rusiei, iar țările occidentale se grăbesc să accelereze producția pentru a evita penuria de pe câmpul de luptă care ar putea împiedica progresul Ucrainei.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a declarat săptămâna trecută lui Wolf Blitzer de la CNN că ucrainenii s-au angajat în scris să folosească munițiile cu dispersie doar în "locuri adecvate" și nu în zone populate.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia are un stoc de muniții cu dispersie și că va lua în considerare posibilitatea de a le folosi împotriva Ucrainei "dacă acestea sunt folosite împotriva noastră". Dar Rusia a folosit deja munițiile de mai multe ori în Ucraina, a relatat anterior CNN, inclusiv în zone dens populate.

În martie, ONU a declarat că a compilat rapoarte credibile conform cărora forțele rusești au folosit muniții cu dispersie în zone populate de cel puțin 24 de ori. O investigație a CNN de anul trecut a constatat că Kremlinul a tras 11 rachete cu dispersie spre Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în primele zile ale războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel