Conform declarațiilor președintelui Consiliului de Administrație, Alexey Chernyshev, Compania Naftogaz nu are intenția de a reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor rusești prin teritoriul ucrainean, care expiră în 2024. Acesta a subliniat că Ucraina menține tranzitul gazelor rusești pentru a sprijini partenerii europeni, dar odată ce contractul cu Gazprom se va încheia la sfârșitul anului 2024, nu există planuri de extindere din partea Naftogaz. Mai mult, Uniunea Europeană își propune să renunțe complet la consumul de gaze rusești până în 2027.
În plus, Alexey Chernyshev a menționat că Ucraina deține a treia cea mai mare rezervă de gaze din Europa și are planuri ambițioase de a crește producția și a reduce propriul consum, cu scopul de a deveni un exportator net în viitor. De asemenea, Naftogaz a denunțat Gazprom la Tribunalul Internațional de Arbitraj acum un an, acuzând că gigantul rus nu plătește conform prevederilor contractuale din cauza reducerii unilaterale a volumelor de gaze tranzitate prin teritoriul ucrainean.
România va trece peste lunile următoare fără probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie, în cazul unei ierni moderate, şi fără a apela la importuri, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"Într-o iarnă moderată, aşa cum se specifică şi în actul normativ adoptat de Guvern pentru pregătirea sezonului rece, România va trece fără probleme peste lunile următoare şi fără a apela la importuri. Cu atât mai puţin în zona de gaze, unde, din producţia internă, chiar dacă mai mică pe timp de iarnă, plus ceea ce avem stocat, ne acoperim cu siguranţă consumul intern şi putem chiar să răspundem şi la eventuale solicitări din partea fraţilor noştri de peste Prut. La fel şi pentru energie electrică. Din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce", a explicat Burduja, la o conferinţă privind "Provocările iernii 2023 - 2024 pentru sistemul energetic naţional", organizată de Focus Energetic.
Ministrul Energiei a subliniat că la nivel de politici publice, la nivel legislativ, totul este în ordine, fiind adoptate în Guvern toate actele normative privitoare la pregătirea sezonului rece, în diverse scenarii. De asemenea, a fost pregătită şi componenţa Comandamentului Energetic de Iarnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...