Ministrul de Finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat că prioritățile guvernului pentru anul viitor includ acumularea de fonduri pentru apărare și securitate, precum și asigurarea plăților sociale pentru populație "pentru a aduce victoria Ucrainei mai aproape".
Legea bugetului, care a fost aprobată în prima lectură, stabilește veniturile bugetare la 1.700 de miliarde de grivne (46,4 miliarde de dolari), iar cheltuielile sunt estimate la 3.300 de miliarde de grivne, a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak pe aplicația de mesagerie Telegram.
Deficitul bugetar ar urma să fie de aproximativ 1.600 de miliarde de grivne, a spus el.
Oficialii au declarat că aproximativ jumătate din bugetul de stat este planificat să meargă către sectorul apărării anul viitor.
Săptămâna trecută, Marchenko a declarat pentru Reuters că "oboseala" donatorilor crește pe măsură ce războiul cu Rusia se prelungește, dar că va continua să lucreze cu partenerii internaționali pentru a strânge fondurile necesare pentru a limita deficitul bugetar.
Ucraina a atras aproape 34 de miliarde de dolari în ajutor financiar occidental până acum în acest an, după ce a primit 31 de miliarde de dolari în 2022.
Anul trecut, economia s-a redus cu aproximativ o treime, deoarece milioane de oameni au fugit din cauza războiului, orașele și localitățile au fost bombardate, rutele logistice și lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte, iar sectorul energetic și infrastructura critică au fost afectate de loviturile aeriene.
Dar, la aproape 20 de luni de la invazia la scară largă a Rusiei, Kievul spune că întreprinderile din Ucraina s-au adaptat la noua realitate și face estimări optimiste în ceea ce privește perspectivele economice pentru restul acestui an și pentru 2024.
Guvernul a prognozat o creștere economică de aproximativ 5% anul viitor, după o creștere așteptată de 4,7% în acest an.
Kievul își finanțează cheltuielile de apărare cu venituri din taxe, impozite și împrumuturi interne, în timp ce ajutorul occidental sprijină prin finanțări cheltuielile sociale și umanitare.
În acest an, guvernul plănuise inițial să cheltuiască 1.100 de miliarde de grivne pentru apărare, dar a fost nevoit de două ori să majoreze cheltuielile pentru armată.
Bugetul urmează să fie aprobat în a doua lectură de către parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...