Ucraina dorește să elimine definitiv tarifele și cotele la importurile agricole europene prin actualizarea acordului său comercial cu UE sau cel puțin să prelungească suspendarea actuală cu trei ani, a declarat Markiyan Dmytrasevych, ministru adjunct pentru politica agrară și alimentație, Markiyan Dmytrasevych.
"Avem nevoie de ceva mai convenabil pentru planificare", a declarat acesta pentru Reuters. "O mulțime de resurse sunt alocate acestor discuții în fiecare an. Apoi avem noi cereri, noi proteste în UE și în statele sale membre".
În ultimele luni, exportatorii ucraineni de alimente s-au confruntat cu un val de proteste, inclusiv cu blocarea punctelor de trecere a frontierei, din partea fermierilor din UE, mulți dintre ei fiind furioși din cauza a ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din partea importurilor ucrainene mai ieftine.
Comisia Europeană a propus ca taxele și cotele de import pentru produsele agricole ucrainene - suspendate inițial în 2022 după invazia Rusiei, care a afectat transporturile prin Marea Neagră - să fie ridicate pentru încă un an, până în iunie 2025.
Propunerea introduce o "frână de urgență" pentru păsări de curte, ouă și zahăr, permițând aplicarea de tarife dacă importurile depășesc nivelurile medii din 2022 și 2023.
Majoritatea guvernelor UE au susținut propunerea, dar situația în rândul legislatorilor este neclară. O comisie parlamentară urmează să voteze propunerea joi, dar cu o serie de posibile amendamente.
Printre acestea se numără extinderea listei de produse și adăugarea ca referință a anului 2021, înainte de invazia Rusiei, când exporturile ucrainene către UE au fost limitate prin tarife și cote.
"Acest lucru nu va funcționa pentru noi", a declarat Dmytrasevych.
El a spus că produsele agricole ucrainene nu dăunează piețelor UE. Zahărul ucrainean importat de UE a reprezentat mai puțin de 3% din consum, a spus el, iar prețurile din supermarketuri erau încă peste nivelurile de dinainte de război.
Într-adevăr, România a cerut în mod special importuri de zahăr, a spus el, în timp ce Ungaria, cu o interdicție efectivă de import, a avut, de asemenea, nevoie de zahăr ucrainean pentru a echilibra prețurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...