Metanul este a doua cauză a schimbărilor climatice după dioxidul de carbon și, pe termen scurt, are un efect de încălzire mult mai mare. Reducerea rapidă a emisiilor de metan în acest deceniu este esențială pentru ca lumea să evite schimbările climatice grave.
După discuții care au durat toată noaptea, negociatorii din statele membre ale UE și Parlamentul European au convenit să impună "valori maxime ale intensității metanului" până în 2030 producătorilor din străinătate care trimit combustibili fosili în Europa, a anunțat Consiliul UE, care reprezintă statele membre, într-un comunicat.
Regulile de import vor afecta probabil principalii furnizori de gaze, printre care se numără SUA, Algeria și Rusia. Moscova a redus livrările către Europa anul trecut și, de atunci, a fost înlocuită în calitate de cel mai mare furnizor de gaze prin gazoducte al Europei de Norvegia, a cărei aprovizionare are una dintre cele mai scăzute intensități de metan din lume.
"În sfârșit, UE abordează al doilea cel mai important gaz cu efect de seră cu măsuri ambițioase", a declarat Jutta Paulus, co-liderul negocierilor din partea Parlamentului European, adăugând că legea "va avea repercusiuni la nivel mondial".
Paulus a declarat reporterilor că importatorii se vor confrunta cu sancțiuni financiare dacă vor cumpăra de la furnizori străini care nu respectă limita - impunând efectiv o taxă pentru combustibilii neconformi.
Standardul privind metanul va fi obligatoriu pentru contractele de furnizare semnate după intrarea în vigoare a legii, probabil în cursul acestui an, după ce Parlamentul European și țările UE îi vor da aprobarea finală.
Această etapă este, de obicei, o formalitate care flutură prin intermediul unor acorduri convenite în prealabil.
Limita exactă a UE privind emisiile de metan va fi stabilită de Comisia Europeană înainte ca aceasta să se aplice.
Metanul se scurge în atmosferă din conductele și infrastructurile care prezintă scurgeri în câmpurile de petrol și gaze.
Regulamentul introduce, de asemenea, noi cerințe pentru sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui în ceea ce privește măsurarea, raportarea și verificarea emisiilor de metan.
Acordul îi obligă pe producătorii de petrol și gaze din Europa să verifice și să remedieze în mod regulat scurgerile acestui puternic gaz cu efect de seră în cadrul operațiunilor lor.
De asemenea, interzice majoritatea cazurilor de ardere și de ventilare, atunci când companiile ard sau eliberează în mod intenționat metan nedorit în atmosferă, începând cu 2025 sau 2027, în funcție de tipul de infrastructură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...