România, sub cod galben de vreme severă: Burduja: „Nu anticipăm probleme semnificative”
În ciuda vremii severe care...
În martie anul trecut, Comisia Europeană a propus o revizuire a regulilor care guvernează piețele de energie electrică din bloc, după ce Europa s-a confruntat cu o crștere galopantă a prețurilor la energie, în 2021 și 2022. Noile reguli urmăresc să protejeze consumatorii de volatilitatea piețelor combustibililor fosili, favorizând contratele pe termen lung cu preț fix, scrie Reuters.
Cu toate acestea, adoptarea noilor norme este îngreunată de un dezacord asupra conținutului unui singur articol, 19b, ce precizează modul în care ajutorul de stat poate fi utilizat pentru finanțarea proiectelor energetice. Berlinul se teme că Franța va putea oferi astfel de contracte parcului ei nuclear, pentru ca apoi să folosească veniturile excedentare generate de aceste contracte pentru a subvenționa alte ramuri industriale.
Două tabere
Germania, o mare putere economică a Europei, este în pragul recesiunii după ce a renunțat la gazul rusesc ieftin de care sa bucurat ani de zile. Berlinul anticipează că economia va înregistra o scădere de 0,4% în acest an, deoarece producția industrială continuă să se contracte.
Celelalte state membre sunt divizate. Țările din Europa Centrală și de Est, care au ambiții de expansiune nucleară, susțin Franța. Belgia, Danemarca, Luxemburg, Austria și alte țări sprijină Germania.
Eforturile Spaniei
Ambele tabere au prezentat mai multe variante din iunie. Spania, care deține președinția Uniunii Europene până la sfârșitul anului, a încercat să găsească un compromis și chiar a sugerat eliminarea integrală a articolului 19b.
Miniștrii vor discuta despre cea mai recentă versiune de săptămâna trecută, în care Spania a modificat propunerea „pentru a-și concentra domeniul de aplicare pe schemele directe de sprijinire a prețurilor pentru investițiile în noi instalații de producție a energiei electrice”, ceea ce ar face ca flota nucleară franceză să fie neeligibilă.
Diplomații UE au spus că văd o soluție doar la nivel prezidențial, dar discuțiile dintre președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz nu au avut rezultate concrete săptămâna trecută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În ciuda vremii severe care...
Va fi cel mai mare aeroport din lume.
ONRC a comparat datele cu prima...
Explicații oferite de...
Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...
Revenirea la tarife vamale – un...
Capitalizarea Bursei de Valori...
Care este adevărata corelație între cele două metale...
Musk și-a exprimat public...
Guvernul de la Paris analizează...
Grupaj de știri.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...