În martie anul trecut, Comisia Europeană a propus o revizuire a regulilor care guvernează piețele de energie electrică din bloc, după ce Europa s-a confruntat cu o crștere galopantă a prețurilor la energie, în 2021 și 2022. Noile reguli urmăresc să protejeze consumatorii de volatilitatea piețelor combustibililor fosili, favorizând contratele pe termen lung cu preț fix, scrie Reuters.
Cu toate acestea, adoptarea noilor norme este îngreunată de un dezacord asupra conținutului unui singur articol, 19b, ce precizează modul în care ajutorul de stat poate fi utilizat pentru finanțarea proiectelor energetice. Berlinul se teme că Franța va putea oferi astfel de contracte parcului ei nuclear, pentru ca apoi să folosească veniturile excedentare generate de aceste contracte pentru a subvenționa alte ramuri industriale.
Două tabere
Germania, o mare putere economică a Europei, este în pragul recesiunii după ce a renunțat la gazul rusesc ieftin de care sa bucurat ani de zile. Berlinul anticipează că economia va înregistra o scădere de 0,4% în acest an, deoarece producția industrială continuă să se contracte.
Celelalte state membre sunt divizate. Țările din Europa Centrală și de Est, care au ambiții de expansiune nucleară, susțin Franța. Belgia, Danemarca, Luxemburg, Austria și alte țări sprijină Germania.
Eforturile Spaniei
Ambele tabere au prezentat mai multe variante din iunie. Spania, care deține președinția Uniunii Europene până la sfârșitul anului, a încercat să găsească un compromis și chiar a sugerat eliminarea integrală a articolului 19b.
Miniștrii vor discuta despre cea mai recentă versiune de săptămâna trecută, în care Spania a modificat propunerea „pentru a-și concentra domeniul de aplicare pe schemele directe de sprijinire a prețurilor pentru investițiile în noi instalații de producție a energiei electrice”, ceea ce ar face ca flota nucleară franceză să fie neeligibilă.
Diplomații UE au spus că văd o soluție doar la nivel prezidențial, dar discuțiile dintre președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz nu au avut rezultate concrete săptămâna trecută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...