UE introduce euro digital. Anunţul BCE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Euro
Euro
Banca Centrală Europeană a făcut un pas important miercuri spre introducerea versiunii digitale a euro, facilitând astfel plățile electronice sigure și gratuite pentru rezidenții zonei euro, anunţă Reuters.

BCE a anunțat că începe la 1 noiembrie o fază de pregătire de doi ani pentru euro digital, în care va finaliza reglementările, va alege partenerii din sectorul privat și va efectua operațiuni de testare și experimentare.

Consiliul guvernatorilor va decide dacă se va avansa la următoarea etapă a pregătirilor pentru a deschide calea potențialei viitoare emiteri și introduceri a euro digital după doi ani, se precizează în comunicatul BCE.

Chiar dacă acest pas de miercuri reprezintă un avans într-un proiect mai amplu, face ca BCE să se situeze înaintea altor bănci centrale din Grupul celor 7 țări puternic industrializate și poate servi ca model.

Câteva țări din Caraibe și Nigeria au deja monede digitale, în timp ce China și Suedia dezvoltă proiecte pilot. În schimb, Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) și Banca Canadei sunt mai precaute în ceea ce privește astfel de proiecte.

Markus Ferber, europarlamentar din Germania, a subliniat că BCE nu a reușit până acum să comunice clar valoarea adăugată pe care o aduce euro digital.

BCE susține că euro digital va crea concurență în piața plăților, care este actualmente dominată de companii americane. În ceea ce privește temerile legate de impactul asupra băncilor comerciale, BCE a precizat că va stabili un plafon pentru suma de euro digital pe care o poate deține o persoană fizică, probabil de 3.000 de euro în regiune.

Euro digital va fi distribuit de BCE, băncile comerciale și furnizorii de portofele digitale, fiind disponibil pentru rezidenții din zona euro și cetățenii săi din afara zonei.

Plățile electronice în Uniunea Europeană au crescut de la 184.200 miliarde de euro în 2017 la 240.000 miliarde de euro în 2021, accelerând în timpul pandemiei, conform datelor Comisiei Europene.

Margarita Delgado, adjunctul guvernatorului Băncii Spaniei, a subliniat recent că BCE trebuie să evalueze impactul unui euro digital asupra sistemului bancar din zona euro înainte de a lua o decizie finală cu privire la lansarea sa potențială.

Scopul euro digital este să rezolve problema lipsei de furnizori europeni de servicii de plată. Pentru a asigura interoperabilitatea cu monedele digitale emise de alte bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveția, Canada, Japonia și Suedia.

În iunie, Uniunea Europeană a propus măsuri pentru stimularea concurenței în sectorul serviciilor de plată și a acordat euro digital suport legal, ceea ce înseamnă că va fi acceptat ca mijloc de plată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Dolari
Foto: Freepik.com
Donald Trump
Sebastian Burduja
Cu ochii pe grafice /FOTO: Freepik
Xi Jinping / Sursa: flickr.com
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Atenție la contract / FOTO: Freepik

Cine poate primi indemnizație de șomaj: Condițiile legale

Indemnizația de șomaj nu este garantată pentru toți...

Consultanți fiscali / Foto: Freepik

ANAF greșește cu dobânzile? Consultanții fiscali zic că da

CCF cere clarificări urgente din partea autorităților...

Știrile dimineții
Cumparaturi
Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina
Tremoficare
Gazprom / Foto: Gazprom
Oil Terminal
Federal Trade Commission
Inteligență artificială / Freepik

E oficial: AI-ul vorbește ca un om și te face să-l crezi

Un nou pas istoric în evoluția inteligenței artificiale:...

Bursă
Antenă / Foto: Freepik
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sediul Unicredit din Milano / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Factură energie
Vânzarea imobilelor / Foto: Freepik

pixel