Mai multe state membre, precum Spania, Grecia şi România, au făcut un apel pentru achiziţiile la comun de gaze naturale, o măsură care potrivit acestor stat va ajuta la consolidarea livrărilor. În ultimele luni preţul gazelor naturale a atins maxime istorice, stimulate de factori precum cererea ridicată şi exporturile sub aşteptări ale Rusiei.
Executivul comunitar a răspuns printr-o propunere care vizează un sistem în cadrul căruia operatorii de sistem vor putea achiziţiona, în comun, stocuri strategice de gaze naturale, care ar putea fi utilizate într-o situaţie de urgenţă în care există un deficit sever. Participarea la acest sistem se va face pe bază voluntară şi în prima fază ţările vor trebui să notifice Comisia Europeană, comunicând detalii precum volumele de gaze ce vor fi cumpărate, procedurile operaţionale pentru a activa stocurile într-o situaţie de urgenţă precum şi costurile şi beneficiile preconizate.
De asemenea, în conformitate cu propunerea Comisiei, ţările UE vor trebui să includă depozitele în evaluarea lor regională a riscurilor la adresa aprovizionării cu gaze, inclusiv aspectele care au legătură cu infrastructura de stocare deţinută de firme din străinătate. În situaţia în care identifică riscuri, ţările ar trebui să ia în considerare măsuri precum obligarea operatorilor de sistem să cumpere stocuri strategice.
Citește și ANRE recunoaște: Este fără precedent. Prețuri și pierderi URIAȘE în energie
Vicepremierul spaniol, Teresa Ribera, a declarat marţi în faţa jurnaliştilor că achiziţiile la comun mai degrabă decât achiziţiile individuale ar ajuta la obţinerea unor condiţii mai favorabile pe pieţele globale de gaze. În schimb, oficiali din alte state membre UE au spus că nu se aşteaptă ca ţările lor să ia parte la o astfel de schemă.
Propunerea Executivului comunitar nu va intra în vigoare la timp pentru a combate creşterea preţurilor din iarna aceasta, în condiţiile în care urmează mai multe luni de negocieri cu Parlamentul European şi statele membre, care trebuie şi ele să aprobe regulile propuse de Comisie, deşi au opinii opuse cu privire la rolul gazelor naturale în tranziţia energetică.
Propunerea Comisiei ar necesita ca acordurile pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale ale ţărilor membre să se încheie până în 2050, data la care UE a promis că îşi va reduce la zero emisiile de gaze cu efect de seră. În prezent, gazele naturale asigură aproximativ un sfert din energia blocului comunitar iar 90% din gazele naturale consumate în UE sunt importate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...