UE și G7, acord pentru interzicerea diamantelor rusești. Reacția Moscovei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Diamant / FOTO: Alrosa
Diamant / FOTO: Alrosa
Uniunea Europeană și membri ai Grupului celor Șapte (G7) vor pune în aplicare, începând de luna viitoare, interdicții privind diamantele rusești, în timp ce dezbaterile privind posibilele metode de urmărire se intensifică.

Anunțurile urmează unui angajament recent al liderilor G7 de a pedepsi Kremlinul pentru războiul pe care îl poartă în prezent cu Ucraina.

UE va interzice "diamantele neindustriale extrase, prelucrate sau produse în Rusia" în etape, interdicția directă urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie, a anunțat luni Comisia Europeană, organismul său executiv.

Interdicția se aplică "importului, cumpărării sau transferului de diamante din Rusia", a precizat în aceeași zi Consiliul Uniunii Europene, organul legislativ al UE, într-o declarație separată. Interdicția directă de la 1 ianuarie va include diamantele cultivate în laborator și bijuteriile cu diamante, a precizat acesta.

Declarația Comisiei este în concordanță cu declarația din 6 decembrie a G7, care a cerut interzicerea diamantelor rusești șlefuite într-o țară terță începând cu 1 martie.

Până la 1 septembrie, sancțiunile indirecte se vor extinde, de asemenea, la diamantele cultivate în laborator, la bijuterii și la ceasurile care conțin diamante, a precizat comisia - un detaliu care nu se regăsea în declarația G7.

"Această introducere treptată a interdicțiilor indirecte de import este justificată de necesitatea de a implementa un mecanism de trasabilitate care să permită măsuri eficiente de aplicare a legii și să reducă la minimum perturbările pentru piața UE", a declarat Consiliul. "Interzicerea diamantelor rusești face parte dintr-un efort al G7 de a dezvolta o interdicție a diamantelor coordonată la nivel internațional, care are ca scop privarea Rusiei de această sursă importantă de venituri."

UE, din care face parte și Belgia, nu introdusese încă nicio interdicție privind diamantele rusești de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. Centrul Mondial al Diamantelor din Anvers (AWDC) a susținut timp de luni de zile că sancțiunile ar avea ca rezultat doar faptul că pietrele ar ajunge în alte centre comerciale, precum Dubai și Mumbai.

Comerțul cu diamante asigură Rusiei venituri de 4 miliarde de euro (4,38 miliarde de dolari) pe an, a estimat comisia.

Între timp, Canada, Marea Britanie și Japonia au anunțat interdicții în urma declarației G7.

Puterea de a introduce restricții la import aparține mai degrabă fiecărei țări în parte decât G7 ca bloc. SUA, un alt membru al G7, care are deja o interdicție privind importurile directe de diamante rusești, nu a anunțat nicio interdicție suplimentară.

Cu toate acestea, persistă incertitudinea cu privire la modul în care țările vor pune în aplicare interdicțiile indirecte, având în vedere provocările legate de urmărirea diamantelor de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Kremlinul a afirmat marţi că Rusia va "ocoli" noile sancţiuni europene asupra comerţului profitabil cu diamante, în care Uniunea Europeană vede o sursă de finanţare a ofensivei ruse împotriva Ucrainei, informează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat că interdicţia era "previzibilă" şi că sectorul "s-a pregătit" pentru aceasta.

"Cred că există posibilităţi pentru a ocoli aceste sancţiuni. Ele există şi vor fi puse în aplicare (...) pentru a garanta interesele noastre", a adăugat Peskov.

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine în mod regulat că aceste sancţiuni eşuează în a îngenunchea economia Rusiei, invocând creşterea PIB-ului rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel