UE și G7, acord pentru interzicerea diamantelor rusești. Reacția Moscovei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Diamant / FOTO: Alrosa
Diamant / FOTO: Alrosa
Uniunea Europeană și membri ai Grupului celor Șapte (G7) vor pune în aplicare, începând de luna viitoare, interdicții privind diamantele rusești, în timp ce dezbaterile privind posibilele metode de urmărire se intensifică.

Anunțurile urmează unui angajament recent al liderilor G7 de a pedepsi Kremlinul pentru războiul pe care îl poartă în prezent cu Ucraina.

UE va interzice "diamantele neindustriale extrase, prelucrate sau produse în Rusia" în etape, interdicția directă urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie, a anunțat luni Comisia Europeană, organismul său executiv.

Interdicția se aplică "importului, cumpărării sau transferului de diamante din Rusia", a precizat în aceeași zi Consiliul Uniunii Europene, organul legislativ al UE, într-o declarație separată. Interdicția directă de la 1 ianuarie va include diamantele cultivate în laborator și bijuteriile cu diamante, a precizat acesta.

Declarația Comisiei este în concordanță cu declarația din 6 decembrie a G7, care a cerut interzicerea diamantelor rusești șlefuite într-o țară terță începând cu 1 martie.

Până la 1 septembrie, sancțiunile indirecte se vor extinde, de asemenea, la diamantele cultivate în laborator, la bijuterii și la ceasurile care conțin diamante, a precizat comisia - un detaliu care nu se regăsea în declarația G7.

"Această introducere treptată a interdicțiilor indirecte de import este justificată de necesitatea de a implementa un mecanism de trasabilitate care să permită măsuri eficiente de aplicare a legii și să reducă la minimum perturbările pentru piața UE", a declarat Consiliul. "Interzicerea diamantelor rusești face parte dintr-un efort al G7 de a dezvolta o interdicție a diamantelor coordonată la nivel internațional, care are ca scop privarea Rusiei de această sursă importantă de venituri."

UE, din care face parte și Belgia, nu introdusese încă nicio interdicție privind diamantele rusești de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. Centrul Mondial al Diamantelor din Anvers (AWDC) a susținut timp de luni de zile că sancțiunile ar avea ca rezultat doar faptul că pietrele ar ajunge în alte centre comerciale, precum Dubai și Mumbai.

Comerțul cu diamante asigură Rusiei venituri de 4 miliarde de euro (4,38 miliarde de dolari) pe an, a estimat comisia.

Între timp, Canada, Marea Britanie și Japonia au anunțat interdicții în urma declarației G7.

Puterea de a introduce restricții la import aparține mai degrabă fiecărei țări în parte decât G7 ca bloc. SUA, un alt membru al G7, care are deja o interdicție privind importurile directe de diamante rusești, nu a anunțat nicio interdicție suplimentară.

Cu toate acestea, persistă incertitudinea cu privire la modul în care țările vor pune în aplicare interdicțiile indirecte, având în vedere provocările legate de urmărirea diamantelor de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Kremlinul a afirmat marţi că Rusia va "ocoli" noile sancţiuni europene asupra comerţului profitabil cu diamante, în care Uniunea Europeană vede o sursă de finanţare a ofensivei ruse împotriva Ucrainei, informează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat că interdicţia era "previzibilă" şi că sectorul "s-a pregătit" pentru aceasta.

"Cred că există posibilităţi pentru a ocoli aceste sancţiuni. Ele există şi vor fi puse în aplicare (...) pentru a garanta interesele noastre", a adăugat Peskov.

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine în mod regulat că aceste sancţiuni eşuează în a îngenunchea economia Rusiei, invocând creşterea PIB-ului rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel