Preşedintele american Joe Biden se întâlneşte marţi la Bruxelles cu şeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la un summit cu o paletă largă de subiecte pe agendă, de la comerţ, până la pandemia COVID-19.
Anunţul vine după ce, în martie, Uniunea Europeană şi SUA au convenit să suspende timp de patru luni taxele vamale în valoare de miliarde de dolari pe care le-au impus fiecare pentru produsele celeilalte părţi, relaxând o dispută care durează de 17 ani cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi UE pentru industria lor aeronautică.
Reprezentantul pentru comerţ al Statelor Unite a informat marţi că părţile au ajuns la un acord pe cinci ani privind suspendarea tarifelor aflate în centrul disputei. Acestea ar putea fi din nou implementate, dacă firmele americane nu vor putea "concura corect" cu cele europene, a precizat Katherine Tai.
Oficialul a adăugat: "Anunţul de marţi rezolvă un motiv îndelungat de iritare în relaţia dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. În loc să luptăm cu unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi, am decis în final să ne reunim în faţa unei ameninţări comune".
Citește și UE vrea un acod cu SUA privind suspendarea TAXELOR vamale
De aproximativ 17 ani, Organizaţia Mondială a Comerţului este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus, cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică. În două decizii ale sale, OMC a hotărât că împrumuturile acordate de guvernele europene constructorului aeronautic Airbus au fost subvenţionate în mod incorect printr-un nivel redus al dobânzilor, iar separat OMC a decis că Boeing a beneficiat de un sprijin incorect din partea autorităţilor americane de pe urma reducerilor de taxe.
În 2019, OMC a autorizat SUA să aplice taxe vamale suplimentare în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru importurile provenind din UE. De asemenea, în luna octombrie a anului trecut, OMC a autorizat, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare, în valoare de patru miliarde de dolari, pentru produse americane. Această dispută transatlantică a afectat o gamă largă de produse industriale, agricole şi de larg consum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.