UE vrea să interzică comerțul cu aripioare de rechin. Cine va avea de suferit
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rechini
Rechini
Comisia Europeană a anunțat miercuri că va studia posibilitatea de a interzice comerțul cu înotătoare de rechin desprinse de pe corpul animalului, ca răspuns la o petiție care a strâns peste un milion de semnături în Uniunea Europeană (UE). În pericol de dispariție se află o treime din populațiile de rechini, iar exploatarea înotătoarelor acestei specii este considerată una dintre principalele amenințări.

Susținută de ONG-ul Sea Shepherd, o inițiativă cetățenească ce solicită interzicerea vânzării de înotătoare detașate a fost prezentată Comisiei în luna ianuarie. Lansată în 2020, demesrul a strâns deja peste 1,1 milioane de semnatari, obligând executivul european să răspundă în termen de șase luni. Miercuri, Comisia a salutat inițiativa și s-a angajat să "examineze oportunitatea de a lua o măsură legislativă pentru a pune capăt comerțului cu înotătoare de rechin în vrac".

2300 tone pe an

În special, Bruxelles-ul a promis să lanseze un studiu de impact "până la sfârșitul anului 2023" pentru a evalua "consecințele ecologice, sociale și economice" ale unei astfel de măsuri. Uniunea Europeană rămâne unul dintre cei mai mari exportatori de aripioare de rechin din lume. Potrivit Comisiei, în medie, UE trimite diferiților ei clienți 2.300 de tone de aripioare de rechin congelate pe an, cu o cifră de afaceri de 170 de milioane de euro, adică aproape o treime din totalul mondial.

Principalii clienți sunt Singapore, China și Hong Kong. Aripioarele se pot vinde cu 1.000 de dolari kilogramul în Asia de Est și sunt folosite pentru supele foarte apreciate în bucătăria tradițională chineză.

Totodată, Comisia a ținut să reamintească faptul că practica "nemiloasă" de a tăia aripioarele unui animal înainte de a-l arunca înapoi în mare, în timp ce este încă în viață, a fost interzisă de UE încă din 2003. Aripioarele pot fi îndepărtate doar atunci când animalul este debarcat în port.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel