Ultimatum pentru britanici. Backstop-ul e linia roșie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Parlamentul European nu vrea să renunța la clauza de backstop
Parlamentul European nu vrea să renunța la clauza de backstop
Backstopul pentru Irlanda a ajuns punctul fierbinte al Brexitului, politicienii britanici fiind nemulțumiți de plasa de siguranță aleasă.

 

Cu mai puţin de nouă săptămâni înainte de data oficială de ieşire a Marii Britanii din UE, pe 29 martie, încă nu există un acord la Londra privind cum sau dacă Regatul Unit va părăsi blocul comunitar.

Parlamentul a respins acordul negociat de Theresa May în urmă cu două săptămâni cu o marjă substanţială, mulţi dintre membrii Partidului Conservator fiind nemulţumiţi din cauza aşa-numitului "backstop" sau "plasă de siguranţă" pentru Irlanda, o poliţă de asigurare menită să prevină o frontieră dură în Irlanda dacă după Brexit nu va putea fi negociată o altă soluţie.

Înainte de voturile de marţi din parlamentul britanic privind calea de urmat, parlamentarii din partidul lui May fac presiuni ca ea să ceară UE să renunţe la "backstop" şi să înlocuiască acest mecanism cu altceva.

Irlanda a precizat că "plasa de siguranţă" va rămâne, iar Comisia Europeană a repetat luni că textul acordului de retragere, inclusiv partea sa referitoare la "backstop", nu este deschis pentru renegociere.

Backstop redundant

"Parlamentul European nu va ratifica un acord de retragere care nu are în el 'plasa de siguranţă', este chiar atât de simplu", a declarat vicepremierul irlandez Simon Coveney pentru BBC.
Oficialii UE au indicat că ar putea exista loc de manevră dacă Theresa May vine cu o solicitare clară şi viabilă de modificări, despre care ea crede că va asigura o ratificare în final.

Întrebarea pentru Theresa May este dacă UE poate oferi suficient pentru ca o variantă a acordului ei de Brexit deja respins să poată trece prin parlamentul britanic.


Posibilele amendamente vehiculate de oficiali UE sunt referitoare la noi asigurări publice că cel mai probabil "backstop"-ul nu va fi folosit niciodată sau că se va aplica numai pentru o perioadă scurtă, până la amendarea textului care însoţeşte acordul de ieşire şi care prezintă aşteptările pentru relaţia comercială de după perioada de tranziţie.

UE a precizat explicit că dacă Marea Britanie va rămâne pe termen nelimitat într-o uniune vamală, aşa cum şi-ar dori Partidul Laburist de opoziţie, atunci mecanismul de "backstop" ar deveni redundant.

Un element cheie este menţinerea unui front unit cu guvernul irlandez, care insistă că este nevoie de un "backstop" fără limită de timp pentru a se asigura că nu se va instala nicio frontieră fizică pe insulă, care ar putea submina Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în anul 1998.

Atât liderii UE, cât şi cei irlandezi, insistă asupra faptului că Dublinul nu este sub presiune pentru a ceda în această chestiune.

Totuşi, un Brexit fără acord care pare tot mai probabil, în eventualitatea căruia UE insistă că Irlanda nu poate lăsa uşa deschisă pentru bunurile britanice, a evidenţiat dificultatea cu care se va confrunta Irlanda dacă problema "backstop"-ului face să eşueze un acord de Brexit.

Liderii UE sunt deschişi să-i acorde lui May mai mult timp după 29 martie dacă ea îi poate convinge că va folosi timpul în plus pentru obţinerea unui rezultat, indiferent că va fi vorba despre ieşire sau despre rămânerea în UE.

Citește și:

  Airbus amenință că pleacă din Marea Britanie din cauza nebuniei BREXIT
  
  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel