BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Agenția Națională Bitanică de Combatere a Criminalității (National Crime Agency - NCA) a declarat sâmbătă că a arestat un "om de afaceri rus bogat" sub suspiciunea de spălare de bani, în timp ce Marea Britanie încearcă să întrerupă potențialele activități infracționale ale oligarhilor care au legături cu președintele rus Vladimir Putin.
Bărbatul neidentificat, în vârstă de 58 de ani, a fost unul dintre cei trei bărbați reținuți joi.
Omul de afaceri rus a fost arestat la o "reședință de mai multe milioane de lire sterline" din Londra, potrivit NCA.
Ce se știe la acest moment
Pe lângă suspiciunea de spălare de bani, rusul a fost arestat și pentru conspirație de fraudare a Ministerului de Interne din Marea Britanie și conspirație la sperjur, a precizat NCA.
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost, de asemenea, arestat la reședință după ce a fost văzut plecând cu o geantă în care se aflau mii de lire sterline în numerar. Un fost iubit al partenerei omului de afaceri, în vârstă de 39 de ani, a fost, de asemenea, arestat la proprietatea din zona Pimlico din vestul Londrei, potrivit autorităților. Între timp, toți trei au fost eliberați pe cauțiune.
NCA a precizat că peste 50 de polițiști au fost implicați în raid, confiscând dispozitive digitale și o sumă "semnificativă" de bani.
"Celula de combatere a cleptocrației a NCA, înființată abia anul acesta, are un succes semnificativ în investigarea potențialelor activități infracționale ale oligarhilor, ale furnizorilor de servicii profesionale care îi sprijină și ale celor care au legături cu regimul rus", a declarat directorul general al NCA, Graeme Biggar, într-un comunicat.
"Vom continua să folosim toate puterile și tacticile pe care le avem la dispoziție pentru a dezmembra această amenințare".
Eforturi concertate împotriva lui Putin
În urma invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, aproximativ 100 de operațiuni au fost efectuate de NCA în cadrul eforturilor de a împiedica elitele cu legături la Putin, a declarat agenția.
"De asemenea, celula a investigat și a întreprins acțiuni discrete împotriva unui număr semnificativ de elite care au un impact direct asupra Regatului Unit, precum și vizând rutele mai puțin convenționale folosite pentru a disimula mișcările de averi semnificative, cum ar fi vânzările de active de mare valoare prin intermediul caselor de licitații", a adăugat agenția.
În octombrie, NCA a arestat un alt om de afaceri cu birouri la Londra, suspectat că a ajutat un oligarh rus sancționat.
NCA a precizat că a colaborat cu agențiile de aplicare a legii din întreaga lume pentru a "viza averile ilicite deținute în străinătate". Operațiunea a permis ANC să înghețe active, inclusiv mai multe proprietăți, opt iahturi și patru aeronave.
Citește și:
Kovesi a pus ochii pe cei care ocolesc sancțiunile impuse Rusiei și pe fraudele fiscale de miliarde de euro
Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Uniunii Europene, a vorbit într-un interviu despre faptul că Parchetul European va ancheta pe totți cei care se sustrag sancțiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană.
Kovesi a declarat că Parchetul European, care funcționează deja de peste un an, este bine pregătit pentru a se ocupa de încălcarea sancțiunilor, în condițiile în care blocul comunitar avansează cu planurile de a face din acest lucru o infracțiune penală în temeiul legislației UE și de a da acestei instituții puterea de a o urmări în justiție în cel mai scurt timp, a declarat procurorul într-un interviu citat de Bloomberg.
"Suntem cu siguranță pregătiți, putem să o facem", a declarat Kovesi într-un interviu online acordat vineri din biroul său din Luxemburg. "Una dintre posibilele infracțiuni legate de încălcarea sancțiunilor este contrabanda și putem deja să investigăm acest lucru", a explicat ea după care a continuat afirmând că: "Așa că am putea începe chiar de astăzi dacă am avea instrumentele legale".
Blocul comunitar a înghețat până în prezent aproximativ 18,9 miliarde de euro din activele aparținând persoanelor și entităților rusești sancționate de la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina care a începul în luna în februarie. Lăsând la o parte încălcările sancțiunilor, Kovesi este deja ocupată dat fiindcă Parchetul European investighează deja cazuri de suspiciune de fraudă la bugetul UE în valoare de peste 5 miliarde de euro. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...