Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Restricţiile au vizat perioada 1 iulie 2004 - 27 octombrie 2017 şi au împiedicat deţinătorii de licenţă din Europa să vândă transfrontalier produsele Nike în detrimentul consumatorilor europeni, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.
''Mulţi suporteri care îşi doreau produse, precum eşarfe sau tricouri, cu marca echipei de fotbal preferată. Nike a interzis multor dintre licenţiatorii săi să vândă aceste produse de marcă în alte ţări, ceea ce a restrâns oferta şi a crescut preţul pentru toţi consumatorii'' a indicat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.
Produsele comerciale sub licenţă sunt foarte variate, de la căni, pungi, lenjerie de pat, articole de papetărie până la jucării, dar toate au logo-urile protejate prin drepturi de imagine de proprietate intelectuală, cum ar fi acordarea de licenţe de marcă şi drepturi de autor.
Citește și: Amendă enormă pentru Google din partea UE
În urma unei investigaţii deschise în iunie 2017, CE a concluzionat că aceste contracte de licenţe şi de distribuţie neexclusive au încălcat normele antitrust ale Uniunii Europene.
Nike a impus o serie de măsuri directe care restricţionau vânzările de produse în afara teritoriului titularilor de licenţe, care includeau clauze de interzicere acestor tipuri de vânzări şi clauze de dublă impunere pentru vânzările în afara teritoriului. În plus, deţinătorii de licenţe au fost obligaţi să includă aceste interdicţii rândul său, în contractele lor. Nike a intervenit ocazional, pentru a se asigura ca vânzătorii cu amănuntul (magazine, supermarketuri, etc.) au încetat sa achiziţioneze produse de la alţi licenţiaţi în alte teritorii ale Spaţiul Economic european.
Pentru că a cooperat cu CE şi a furnizat accesul la informaţii, Nike a primit o amendă redusă cu 40%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...