Un japonez folosește muzica pentru a contracara efectele asupra climei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Eleganță / FOTO: Freepik
Eleganță / FOTO: Freepik
Armonii blânde, de flaut, învăluie spațiul înghesuit unde a fost instalată, într-o clădire din Tokyo, o cuvă de sake în fermentație.

Va dura mai mult de două săptămâni până când bacteriile din această cuvă de 670 de litri vor tranforma conținutul de orez și apă în băutura alcoolică tradițională a Japoniei.

”Aceste microorganisme nu numai că trăiesc, ele ascultă, iar acordurile muzicale care răzbat de sub rezervor le influențează, determinând, în ultimă instanță, gustul alcoolului”, a explicat Yoshimi Terasawa, un producător de sake.

Gustul de modifică

„Microorganismele din interior sunt activate de vibrații și gustul se schimbă”, a adăugat bărbatul în vârstă de 63 de ani, șeful Tokyo Port Brewing. Muzica reprezintă una dintre tehnicile neconvenționale folosite de Terasawa în singura fabrică de sake situată în inima capitalei.

Înghesuită într-o clădire cu patru etaje, această mică afacere folosește metode care promit să ajute industria să înfrunte efectele schimbărilor climatice. Utilizează mașini modificate și procese ergonomice care folosesc mai puțină energie și forță de muncă decât o braserie tradițională din mediul rural.

Suficient pentru 42.000 de sticle

„Făcând un astfel de sake, în cantități mai reduse, este mai ușor să păstrezi un mediu de producție constant”, spune Terasawa, care lucrează în domeniu de peste 45 de ani. Compania produce aproximativ 30 de kilolitri de sake pe an, suficient pentru a umple aproape 42.000 de sticle de 720 ml.

Dar preferințele consumatorilor s-au schimbat, iar fenomenul de îmbătrânire a populației și-au spus cuvântul asupra cererii și, implicit asupra acestui sector de activitate în ansamblul lui. Potrivit datelor oficiale, numărul fabricilor de sake a scăzut cu două treimi de la un recordul din anii 1970, la aproximativ 1.100 în prezent, iar mai bine de jumătate dintre se confruntă cu probleme financiare. 

De la etajul patru, la doi 

Mai sunt și alte provocări care și-au pus amprenta, și anume lipsa forței de muncă, tinerii ferindu-se să bată la ușa acestor întreprinderi, scumpirea carburanților, dar și perturbarea fluxului de aprovizionare cu orez din cauza încălzirii globale. 

Terasawa este convins că fabrica lui oferă un model de producție care face față acestor provocări. Procesul debutează pe balconul de la etajul patru, unde el și un angajat țin orezul la abur timp de 70 de minute.

Orezul astfel prelucrat coboară, apoi, prin tuburile care străpung podelele în camera de tratare a mucegaiului de la etajul trei înainte de a ajunge să fermenteze la etajul doi, folosind apa de la robinet. „Pe viitor, multe fabrici de sake vor adopta această metodă”, este convins Terasawa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF

ANAF: 20 noiembrie, termen critic! Firmele trebuie să decidă

20 noiembrie este termenul-limită până la care...

Magistrat

Cum arată noua formă a Legii pensiilor speciale

Guvernul reia reforma pensiilor de serviciu din...

Contoare de gaze
Ghișeu
Manager lucrează la calculator / Foto: Freepik
Sediu Nvidia
Lukoil Sofia
Aurel Popescu
O femeie se uită nemulțumită la telefonul său / Foto: Freepik
Peter Thiel / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Robert Fico
Cosmin Marinescu
Freepik.com
Leonardo Badea Prim-viceguvernator BNR
Tren nou in Gara de Nord

Se scumpesc biletele de tren

 Biletele de tren se vor scumpi odată cu intrarea în vigoare a noului Mers...

Bursa de la București
O femeie face calcule / Foto: Freepik
Un muncitor manevrează un utilaj industrial / Foto: Freepik
Documente. Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Alexandru Nazare
Vidraru. Foto: Freepik.com
License: e10380c6cb7c72ee2e1ddeee1ab3158932
Alt: Copil bea apa din sticla speciala

Cum alegi sticla de apă potrivită pentru copii?

Toți părinții vor ca cei mici să se hidrateze bine, fie...

Ce riscuri anunță Adrian Negrescu pentru piața carburanților

Adrian Negrescu avertizează că strategia ministrului...


pixel