Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Măsura urmează desfășurării unei operațiuni militare internaționale pentru a preveni atacurile asupra navelor comerciale de către rebelii houthi din Yemen, informează BBC
Mai multe firme au întrerupt transporturile prin Marea Roșie în urma atacurilor.
Firma germană de transport maritim Hapag-Lloyd a declarat că urmează să decidă miercuri dacă va relua activitatea pe această rută.
Marea Roșie este una dintre cele mai importante rute din lume pentru transporturile de petrol și gaze naturale lichefiate, precum și pentru bunurile de consum.
Ea este mărginită de strâmtoarea Bab al-Mandab - cunoscută și sub numele de Poarta Lacrimilor - în sud, în apropiere de coasta Yemenului, și de Canalul Suez în nord.
Gruparea Houthi și-au declarat sprijinul pentru Hamas în războiul cu israelienii, iar rebelii cu sediul în Yemen au declarat că vizează navele care, în opinia lor, se îndreaptă spre Israel. Unele nave au fost atacate cu drone și rachete.
Ruta alternativă, care trece pe la Capul Bunei Speranțe, în sudul Africii este cu 3.500 de mile nautice mai lungă. Conflictul a dus la temeri legate de perturbarea aprovizionării cu bunuri și la o creștere a prețurilor pentru a acoperi costurile mai mari de transport.
Vestea că firmele de transport maritim evitau ruta din Marea Roșie a determinat SUA să lanseze o operațiune navală internațională - denumită Operațiunea Prosperity Guardian - pentru a proteja aceste navel.
Într-o declarație emisă duminică, Maersk a precizat că, odată cu această inițiativă în curs de desfășurare, "ne pregătim pentru a permite navelor să reia tranzitul prin Marea Roșie atât în direcția est, cât și în direcția vest".
Cu toate acestea, Maersk, a doua cea mai mare companie de transport maritim din lume a adăugat că, deși au fost puse în aplicare măsuri de securitate, "riscul general în zonă nu este exclus.”
"Maersk nu va ezita să reevalueze situația și să inițieze din nou planuri de deviere, dacă vom considera că este necesar pentru siguranța navigatorilor noștri", a precizat aceasta.
Alți giganți ai transportului maritim, printre care Mediterranean Shipping Company (MSC), CMA CGM și Hapag-Lloyd, au evitat, de asemenea, ruta din Marea Roșie din cauza amenințării sporite din partea rebelilor Houthi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...