Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Satul Răşinari, din Mărginimea Sibiului, a fost ales între cele mai bune destinaţii rurale din lume. Organizaţia Mondială a Turismului a desemnat marţi câştigătorii din acest an. Pe listă se regăsesc 32 de localităţi din 18 ţări de pe glob. Odată cu obţinerea titlului, Răşinari devine membru al reţelei organizaţiei care a fost creată pentru a facilita schimbul de informaţii, experienţe şi de bune practici între satele care deţin aceeaşi distincţie.
Bucur Bogdan, primarul comunei Răşinari: "A fost o surpriză pentru noi, pentru că este un premiu la nivel internaţional. Faptul că şi noi ne regăsim printre cele 32 care au fost alese este un lucru foarte important pentru noi. Este o localitate aşezată la poalele munţilor, aerul este curat, sunt păduri de brad, avem multe pensiuni, sunt trasee turistice organizate în jurul localităţii. De asemenea, respectăm tradiţiile şi obiceiurile populare. Avem multe activităţi pe agenda culturală pe care le organizăm de-a lungul întregului an. Oricine ajunge aici are şi ce să facă şi şi ce se vadă."
Ceremonia de acordare a distincţiilor va avea loc în luna februarie, când vor fi astfel recompensate destinaţiile rurale, pentru care turismul este o componentă importantă în dezvoltarea locală şi stimularea forţei ocupării forţei de muncă, în condiţiile păstrării şi promovării valorilor şi produselor comunităţii. Desemnarea lor este şi o recunoaştere a angajamentului pentru inovare şi sustenabilitate în toate aspectele: economic, social şi de mediu, precizează Organizaţia Mondială a Turismului - transmite Rador.
Rezidenţii din cele 27 de state membre UE au efectuat anul trecut 879 milioane de călătorii turistice cu un sejur de cel puţin o noapte, un avans de 23% faţă de 2020, când au fost 713 milioane călătorii, dar încă sub nivelul de dinaintea pandemiei, când s-au înregistrat 1,1 miliarde călătorii, în 2019, arată datele publicate, marţi, de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Rezidenţii din trei state membre UE au efectuat mai mult de jumătate dintre călătoriile înregistrate în 2021: Franţa (200 milioane de călătorii), Germania (178 milioane de călătorii) şi Spania (131 milioane de călătorii).
Pandemia a stimulat turismul intern. În 2020 şi 2021, europenii au petrecut aproximativ 85% din toate călătoriile lor turistice în ţara lor de rezidenţă, faţă de un nivel de 73% în 2019.
În 2021, călătoriile în alte state membre UE au reprezentat 12% din total călătorii turistice (comparativ cu 11% în 2020 şi 20% în 2019). Pe de altă parte, numărul călătoriilor spre o destinaţie din afara blocului comunitar a reprezentat doar 3% din toate călătoriile turistice (comparativ cu 3% în 2020 şi 8% în 2019).
În privinţa înnoptărilor, în medie, călătoriile turistice interne tind să fie mai scurte decât cele externe. Ponderea nopţilor petrecute de turişti în ţara lor de rezidenţă din totalul nopţilor petrecute în 2021 a fost de 73% (comparativ cu 76% în 2020 şi 58% în 2019).
De asemenea, datele Eurostat arată că în 2021 călătoriile de afaceri au reprezentat 8% din toate călătoriile raportate (comparativ cu 9% în 2020 şi 11% în 2019).
Anul trecut, numărul călătoriilor în scop personal s-a redresat la 80% din nivelul de dinaintea pandemiei (811 milioane de călătorii, faţă de un miliard în 2019). Totuşi, numărul călătoriilor în scop de afaceri s-a redresat mult mai puţin, situându-se la 55% din nivelul de dinaintea pandemiei (68,4 milioane de călătorii, faţă de 125 milioane în 2019).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...