Apoi, la numai o săptămână, banca s-a prăbușit iar totul după 44 de ore frenetice în care clienții își retrăgeau fondurile, printre aceștia numărîndu-se start-up-uri din domeniul tehnologiei.
Însă lucrurile nu au început acum ci cu mult timp în urmă, chiar în timpul pandemiei.
Companiile americane susținute de capital de risc au strâns 330 de miliarde de dolari în 2021 - aproape dublând recordul anterior cu un an înainte. ETF-urile lui Cathie Wood erau în creștere, iar comercianții cu amănuntul de pe Reddit intimidau fondurile de hedging.
În mod crucial, Rezerva Federală a fixat ratele dobânzilor la minime fără precedent. Și, într-o reorganizare radicală a cadrului său, a promis să le mențină acolo până când va vedea o inflație susținută cu mult peste 2% - un lucru pe care niciun oficial nu îl prognoza.
SVB a primit zeci de miliarde de dolari de la clienții săi cu capital de risc și apoi, încrezător că ratele vor rămâne stabile, a investit acești bani în obligațiuni pe termen mai lung.
Procedând astfel, a intrat într-o capcană pe care și-a creat-o.
Becker și alți lideri ai SVB vor trebui acum să răspundă de ce nu au protejat mai bine banca, acest faliment fiind al doilea cel mai mare după cel al Washington Mutual în 2008.
De asemenea, rămân întrebări loegate de modul în care SVB a procedat în ultimele luni pentru a-și gestiona poziția precară și dacă a greșit așteptând și nereușind să obțină o injecție de capital de 2,25 miliarde de dolari înainte de a anunța public pierderile care i-au alarmat clienții. Investitorii și deponenții au încercat să retragă 42 de miliarde de dolari joi, lăsând firma cu un sold negativ de numerar de aproape un miliard de dolari, au declarat autoritățile de reglementare.
Cu toate acestea, decenii de scădere a ratelor dobânzilor, care au început la debutul anilor 1980 - când SVB a fost fondată - au făcut ca o erezie printre profesioniștii pieței să sugereze că randamentele obligațiunilor ar putea crește fără a zdruncina economia. După cum se pare, consumatorii americani se descurcă foarte bine, cu locuri de muncă din belșug.
Băncile, în special cele mai mici, care nu sunt în atenția Fed, sunt cele care par acum verigile cele mai slabe. SVB reprezintă exemplul extrem al modului în care Wall Street a fost luat prin surprindere de dinamica economiei globale după șocul indus de Covid.
La SVB, "existau multe riscuri pe care și le asumau și pe care alte bănci nu și le asumau", a declarat Sarah Kunst, director general la fondul de capital de risc Cleo Capital. "Asta a fost, în cele din urmă, o parte din motivele dispariției lor".
Bogată în bani
În martie 2021, SVB a avut ceea ce ar putea fi considerată o problemă de invidiat: clienții săi erau plini de numerar într-un mod deosebit.
Depozitele totale ale băncii au explodat în ultimele 12 luni, la aproximativ 124 de miliarde de dolari, de la 62 de miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Această creștere de 100% a depășit cu mult o creștere de 24% la JPMorgan Chase & Co. și un salt de 36,5% la First Republic Bank, o altă instituție din California.
Când Greg Becker a fost întrebat la acel moment dacă recenta creștere a veniturilor băncii este sustenabilă, Becker, care s-a alăturat SVB în 1993, a zâmbit și a vorbit în jargonul vizionarilor din domeniul tehnologiei.
"Economia inovării este cel mai bun loc în care să fii", a spus el. "Suntem foarte norocoși să ne aflăm chiar în mijlocul acestei lumi".
Cu toate acestea, FDIC asigură doar depozitele bancare de până la 250.000 de dolari - iar clienții SVB aveau mult mai mult de atât. Acest lucru a însemnat că o mare parte din banii ascunși la SVB erau neasigurați, adică peste 93% din depozitele interne la 31 decembrie, potrivit unui document de reglementare.
Pentru o vreme, această expunere nu a ridicat niciun semnal de alarmă. SVB a trecut cu ușurință de obstacolele de reglementare care îi evaluau sănătatea financiară.
Dar, dedesubt se ascundeau pierderi grave la obligațiunile pe termen lung, achiziționate în acea perioadă de creștere rapidă a depozitelor, care fuseseră în mare parte protejate de ochii publicului datorită normelor contabile. La sfârșitul anului 2022, SVB a înregistrat pierderi de peste 15 miliarde de dolari la valoarea de piață pentru titlurile de valoare deținute până la scadență, aproape echivalente cu întreaga sa bază de capitaluri proprii de 16,2 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, după ce banca a afișat rezultatele din trimestrul al patrulea în ianuarie, investitorii au fost încrezători, un analist al Bank of America Corp. scriind că "este posibil să fi trecut de punctul de presiune maximă". Însă curând după aceea, a devenit clar că nu a fost cazul.
Punctul dificil
În cadrul unei întâlniri de la sfârșitul săptămânii trecute, Moody's Investors Service a avut vești proaste pentru SVB: pierderile băncii însemnau un risc serios de retrogradare a creditului, potențial de mai mult de un nivel, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.
Acest lucru a pus SVB într-o situație dificilă. Pentru a-și consolida bilanțul, ar trebui să se debaraseze de o mare parte din investițiile sale în obligațiuni în pierdere pentru a-și spori lichiditatea - ceea ce putea speria deponenții. Dar dacă nu se mișca și era lovită de o retrogradare de mai multe niveluri, putea declanșa un exod similar.
SVB, împreună cu consilierul său, Goldman Sachs Group Inc. au decis în cele din urmă să vândă portofoliul și să anunțe o tranzacție cu acțiuni în valoare de 2,25 miliarde de dolari, a declarat sursa citată de Bloomberg, însă după nnumai câteva zile a fost retrogradată de Moody's.
La momentul respectiv, mari fonduri mutuale și fonduri speculative și-au manifestat interesul de a achiziționa poziții considerabile în acțiuni. Asta până când și-au dat seama că banca avea o hemoragie de depozite, care s-a agravat joi, după ce o serie de firme importante de capital de risc, inclusiv Founders Fund al lui Peter Thiel, sfătuiau companiile din portofoliu să retragă banii ca măsură de precauție.
"Rămâneți calmi"
Cam în același timp, joi după-amiază, SVB se adresa celor mai mari clienți ai săi, subliniind că este bine capitalizată, că are un bilanț de înaltă calitate și "lichidități și flexibilitate ample", potrivit unui memoriu consultat de Bloomberg. Becker a avut o teleconferință în care a îndemnat oamenii să "rămână calmi".
Dar era deja prea târziu.
SVB "ar fi trebuit să fie atentă la elementele de bază ale activității bancare: că deponenți similari vor face același lucru, toți în același timp", a declarat Daniel Cohen, fost președinte al The Bancorp. "Bancherii supraestimează întotdeauna loialitatea clienților lor".
Prăbușire fulgerătoare
Prăbușirea de vineri a avut loc în decurs de câteva ore. SVB a renunțat la planificata majorare de capital după ce acțiunile s-au prăbușit cu peste 60% joi. În acel moment, autoritățile de reglementare din SUA au descins la birourile băncii din California.
SVB "nu avea nici pe departe atât de mult capital pe cât ar fi trebuit să aibă o instituție atât de riscantă", a declarat vineri, într-un interviu telefonic, William Isaac, fost președinte al FDIC între anii 1981 și 1985. "Odată ce a început, nu a mai fost posibil să fie oprită. Și de aceea a fost necesar să o închidă pur și simplu".
Înainte de ora prânzului la New York, Departamentul de Protecție și Inovație Financiară din California a închis SVB și a numit FDIC în calitate de administrator judiciar. Acesta a declarat că sediul principal și toate sucursalele se vor redeschide luni.
Până atunci, obiectivul SVB este de a găsi un cumpărător și de a încheia o tranzacție, chiar dacă aceasta necesită vânzarea activelor companiei pe bucăți, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.
Între timp, fondatorii de startup-uri se întreabă dacă vor putea plăti salariile. FDIC a declarat că deponenții asigurați vor avea acces la fondurile lor până cel târziu luni dimineață.
Suma depozitelor SVB care depășesc plafonul de asigurare de 250.000 de dolari este "nedeterminată".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...