Ungaria a emis obligaţiuni în valoare de 4,25 miliarde de dolari. Interes uriaş din partea investitorilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ungaria a emis cu succes obligaţiuni de 4,25 miliarde de dolari.

Ungaria a emis obligaţiuni în valută pe cinci ani în valoare de 4,25 miliarde dolari (4 miliarde euro), pentru care interesul investitorilor a fost de trei ori mai mare, de până la 12 miliarde dolari (11,29 miliarde euro), a anunţat Ministerul de Finanţe, citat de agenţia EFE.

Interesul din partea investitorilor demonstrează "încrederea în economia ungară", a afirmat ministrul de Finanţe, Mihaly Varga. El a reamintit că în 2022 datoria publică a Ungariei a scăzut de la 76,8% până la 73,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

Varga a adăugat că deficitul ţării în 2022 a fost de 4,9%, faţă de 5,9% cât era nivelul estimat.

Din 2010 ponderea datoriei publice externe a scăzut de la două treimi până la o treime din total, a subliniat ministrul.

În decembrie, Comisia Europeană a decis să nu acorde Ungariei cele 22 miliarde euro fonduri de coeziune care îi reveneau până când garantează că programele pentru utilizarea acestora respectă prevederile Cartei Europene a Drepturilor fundamentale în materie de independenţă a Justiţiei, legi educaţionale, libertate academică şi drept de azil.

 

Citeşte şi: Eurostat: Ungaria, Letonia şi România, cel mai semnificativ avans al preţurilor producţiei industriale din UE, în noiembrie

 

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 27,4% în Uniunea Europeană (UE) şi cu 27,1% în zona euro, în noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, cu excepţia Irlandei (unde s-a înregistrat un declin de 13%), iar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (63,5%), Letonia (51,2%) şi România (44,8%).

Eurostat precizează că în noiembrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 56% al preţurilor la energie şi de o creştere a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată (17,1%), a preţurilor bunurilor intermediare (15,5%) şi a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată (9,7%).

În noiembrie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au consemnat o scădere de 0,9% în zona euro şi în Uniunea Europeană, după un declin de 3% în zona euro şi de 2,6% Uniunea Europeană.

Cele mai semnificative creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Italia (3,3%), Suedia (2,7%) şi Irlanda (2,4%), iar cel mai semnificativ declin în Bulgaria (minus 12,6%), Slovacia (minus 11,6%) şi Grecia (minus 6%). România a raportat un avans de 1% în noiembrie, după o creştere de 2,6% în octombrie.

Preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie şi de preţurile bunurilor intermediare, care au scăzut cu 1,9% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată şi cele la bunurile de folosinţă imediată au urcat cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,6%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...


pixel