Ungaria, o țară fără ieșire la mare, a importat în principal gaze naturale din Rusia, chiar și după ce trupele lui Putin au invadat Ucraina în 2022, ceea ce a determinat multe țări europene să caute surse alternative de aprovizionare cu energie.
Aflat în vizită la Baku, șeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, a subliniat, la conferința de presă comună cu omologul său azer, că achiziția unei participații în acest zăcământ de gaze „va proteja Ungaria de fluctuațiile mari ale prețurilor energiei”.
„Având în vedere că Azerbaidjanul este un jucător nou în schema noastră de aprovizionare cu energie, această situație ne permite să beneficiem de o sursă de alimentare mult mai stabilă și mai sigură”, a adăugat ministrul ungar de Externe.
Câmpul Shah Deniz este unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, cu o producție anuală de 29 de miliarde de metri cubi (bcm), potrivit comunicatului MVM.
Cota participației se va traduce prin furnizarea a 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Ungaria primește 4,5 miliarde m3 de gaz pe an din Rusia, în baza unui acord pe 15 ani semnat în 2021.
Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar a declarat pe platforma de socializare X că această participație va garanta o parte importantă din necesarul de gaze al țării. De asemenea, Ungaria cumpără 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan pentru prima dată în acest an, a adăugat Szijjarto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...