Unitatea 1 a CNE Cernavodă, sincronizată la Sistemul Energetic Naţional
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Centrala Nucelată de la Cernavodă
Centrala Nucelată de la Cernavodă
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Naţional duminică seara după realizarea activităţilor de ajustare, informează Nuclearelectrica printr-un comunicat transmis luni Bursei de la Bucureşti.

"SN Nuclearelectrica SA informează acţionarii şi investitorii că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Naţional în seara zilei de 16 octombrie 2022 după realizarea activităţilor de ajustare. Reamintim că Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost oprită în mod controlat, în dimineaţa zilei de 16 octombrie 2022, pentru realizarea unor activităţi de ajustare a unor parametri şi limite de protecţie ale generatorului electric", precizează sursa citată.

Potrivit Nuclearelectrica, oprirea controlată a Unităţii 1 CNE Cernavodă şi realizarea activităţilor de ajustare s-au realizat conform procedurilor aplicabile în astfel de situaţii, oprirea fiind necesară pentru a permite personalului centralei să realizeze activităţile de ajustare.

"Desfăşurarea activităţilor de ajustare nu a avut impact asupra securităţii nucleare, mediului, personalului sau populaţiei", se mai arată în documentul transmis BVB.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, contribuie cu aproximativ 20% energie nucleară la producţia totală de energie, prin exploatarea celor două unităţi Candu, Unităţile 1 şi 2 ale Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. În acelaşi timp, Nuclearelectrica contribuie cu 33% la producţia totală de energie fără emisii de CO2 din România. 

Citește și:

AIEA, misiune în România pentru evaluarea procesului de selecţie a amplasamentului primului SMR la Doiceşti

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a efectuat, la finele lunii august, la solicitarea Nuclearelectrica, o misiune SEED (Site and External Events Design) în România pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru o centrală cu reactoare modulare mici, de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

'Cu scopul de a avea un proiect SMR foarte sigur şi robust în România, SN Nuclearelectrica SA a solicitat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) misiunea SEED o evaluare obiectivă, independentă şi de specialitate a procesului de selecţie a amplasamentului pentru SMR, la Doiceşti, România.

Misiunea SEED a AIEA, care a avut loc la finalul lunii august şi a durat trei zile, a evaluat modul în care România a desfăşurat procesul de selecţie a amplasamentului pentru SMR în raport cu standardele de securitate nucleară ale AIEA, inclusiv impactul potenţial al unor evenimente externe asupra unui amplasament, cum ar fi tsunami, cutremure şi inundaţii etc. Echipa misiunii a fost formată din trei experţi din Germania, Turcia şi Regatul Unit', se menţionează într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Misiunile SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape de dezvoltare a unui program nuclear, inclusiv în ceea ce priveşte revizuirea selecţiei amplasamentului, evaluarea amplasamentului şi proiectarea structurilor, sistemelor şi componentelor, luând în considerare potenţiale riscuri externe şi interne specifice amplasamentului. 'Am invitat AIEA pentru a realiza misiunea SEED fiind o prioritate pentru noi să construim în România un proiect SMR de ultimă generaţie, în deplină conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate, aşa cum am făcut-o în cei 25 de ani în care am operat centrala nucleară de la Cernavodă.

Cu sprijinul continuu al AIEA, experienţa noastră în amplasarea şi construirea primului SMR poate fi folosită de alte ţări care intenţionează să construiască SMR-uri. SNN este pregătită să împărtăşească experienţa noastră în ceea ce priveşte aspectele strategice şi tehnice ale proiectelor de implementare a reactoarelor modulare mici', a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica. Potrivit lui Paolo Contri, şeful echipei de analiză şi şeful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleară şi Siguranţă Nucleară al AIEA, această analiză cuprinzătoare va oferi asigurări publicului român şi nu numai în ceea ce priveşte selecţia amplasamentului SMR. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel