Unitatea 1 de la Cernavodă, sincronizată la Sistemul Energetic Național

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
CNE Cernavoda
CNE Cernavoda
Unitatea 1 CNE Cernavodă se deconectase automat de la SEN în data de 26 august.

În dimineața zilei de joi, Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă a fost sincronizată din nou la Sistemul Energetic Național (SEN). Anunțul a fost făcut de SN Nuclearelectrica SA printr-un raport transmis Bursei de Valori București, confirmând reluarea funcționării unității după o deconectare automată care a avut loc pe 26 august 2024.

Disfuncționalitate

Deconectarea automată a Unității 1 de la CNE Cernavodă a fost cauzată de o disfuncționalitate în partea clasică a centralei, mai exact de protecția unui transformator de evacuare putere. Conform declarațiilor oficialilor de la Nuclearelectrica, această deconectare nu a avut niciun impact asupra securității nucleare, asigurându-se că personalul și populația nu au fost expuse niciunui risc. „Deconectarea automată și lucrările de remediere nu au avut impact asupra securității nucleare, personalului și populației, fiind realizate în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă,” au precizat reprezentanții Nuclearelectrica.

Lucrări de remediere

După identificarea cauzei și efectuarea lucrărilor necesare, Unitatea 1 a fost repornită miercuri seara, la ora 22:43, revenind astfel la puterea nominală de operare. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a lăudat eforturile specialiștilor de la Nuclearelectrica și Transelectrica, precum și colaborarea excelentă cu Dispecerul Energetic Național. „Au fost câteva zile de muncă non-stop pentru identificarea cauzelor și remedierea problemelor tehnice apărute la unul dintre transformatoare,” a declarat Burduja, subliniind că timpul scurt de remediere a fost posibil datorită colaborării remarcabile și a preciziei cu care au lucrat experții implicați.

Pregătiri pentru retehnologizarea Unității 1

Ministrul Energiei a adus în discuție și viitorul Unității 1, menționând că aceasta se apropie de finalul primului ciclu de exploatare, care durează 30 de ani. Până în 2027, când este programată începerea lucrărilor de retehnologizare, Unitatea 1 își va continua activitatea conform planificării. „Până la finalul acestui an, dorim să finalizăm încheierea contractului de execuție pentru lucrările de retehnologizare, proiectul fiind în grafic,” a precizat Burduja, subliniind importanța menținerii performanței Unității 1 în perioada de tranziție spre retehnologizare.

Performanțe

Sebastian Burduja a evidențiat performanțele internaționale ale Unităților 1 și 2 de la Cernavodă, ambele fiind recunoscute pentru siguranța și eficiența lor în exploatare. „Unitățile 1 și 2 de la Cernavodă sunt pe locurile 3 și respectiv 1 la nivel mondial, între alte 440 de reactoare, în ceea ce privește siguranța în exploatare și eficiența lor,” a spus Burduja. Aceste realizări au fost confirmate de experți din Canada, SUA, Coreea de Sud și alte țări, care au recunoscut contribuțiile notabile ale experților români la programul nuclear global.

Recunoaștere pentru specialiștii români

Ministrul Energiei a subliniat că aceste performanțe internaționale se datorează dedicației și profesionalismului specialiștilor români din sectorul energetic. „Suntem respectați și asta datorită experților români, care ne fac cinste în întreaga lume,” a afirmat Burduja. El a reiterat importanța menținerii acestui nivel de excelență și a angajamentului pentru asigurarea securității nucleare și eficienței operaționale a centralelor din România.

Perspective pentru viitor

Pe măsură ce Unitatea 1 se apropie de încheierea primului său ciclu de exploatare, autoritățile și specialiștii din domeniu se concentrează pe asigurarea unei tranziții lină către lucrările de retehnologizare programate pentru 2027. Cu un contract de execuție a lucrărilor de retehnologizare care urmează să fie finalizat până la sfârșitul acestui an, România se pregătește să continue să joace un rol important în sectorul nuclear internațional, bazându-se pe expertiza acumulată și pe angajamentul pentru excelență în siguranță și eficiență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com

pixel