Uniunea Europeană își deschide frontierele pentru turiștii israelieni

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Uniunea Europeană își deschide frontierele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană își deschide frontierele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista ţărilor ai căror cetăţeni sunt autorizaţi să intre pe teritoriul său, fie că sunt vaccinaţi sau nu împotriva COVID-19, transmite AFP, citând un comunicat al Consiliul UE.

Lista, revizuită în mod regulat, se limita din ianuarie la şase ţări: Australia Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud şi Thailanda. China figurează şi ea, dar cu condiţia de reciprocitate, neîndeplinită deocamdată.

În stabilirea acestei liste, UE se bazează 'pe situaţia epidemiologică şi răspunsul global la COVID-19, ca şi pe fiabilitatea informaţiilor şi a surselor de date disponibile', se menţionează în comunicat.

'Reciprocitatea trebuie de asemenea să fie luată în calcul caz cu caz', adaugă sursa citată.

Potrivit statisticilor oficiale, aproape 5 milioane de israelieni, adică peste jumătate din populaţia ţării, au primit deja două doze de vaccin Pfizer-BioNTech în schimbul unui acord de partajare de date medicale încheiat între Israel şi gigantul farmaceutic american.

Autorităţile statelor UE rămân responsabile de ridicarea restricţiilor de călătorie pentru ţările de pe lista respectivă şi pot decide 'în deplină transparenţă' să nu o facă 'decât progresiv', reaminteşte Consiliul UE, care îi reprezintă pe Cei 27.

Odată cu apropierea sezonului estival, Comisia Europeană a propus luni extinderea listei şi a recomandat deschiderea frontierelor pentru călătorii care au primit ultima doză a unui vaccin anti-COVID-19 autorizat la nivelul Uniunii.

Chiar dacă frontierele externe ale UE sunt închise din martie 2020 pentru călătoriile neesenţiale, unele state, foarte dependente de turism, prevăd să se redeschidă ori s-au redeschis deja pentru călătorii din afara Uniunii, cu anumite condiţii.

UE pregăteşte de asemenea crearea unui certificat sanitar european, pe care îl doreşte operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie, pentru a facilita reluarea liberei circulaţii la nivelul blocului comunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel