Unul dintre cele mai periculoase locuri de pe Terra: Aici este "Poarta iadului"
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Batagaika / FOTO: Captură ecran
Batagaika / FOTO: Captură ecran
Batagaika este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planetă, dar și unul dintre cele mai periculoase.

Este vorba despre craterul Batagaika, un imens abis termocarstic, având o lățime de aproximativ 800 de metri și o adâncime de 100 de metri. Situat la 660 de kilometri nord-est de orașul Yakutsk, din Rusia, craterul pe care localnicii l-au poreclit "porțile iadului" este îngrijorător, deoarece este în continuă creștere.

Apărută pentru prima dată în anii 1960, această imensă gaură în țara lui Putin este rezultatul politicilor de despădurire masivă din Siberia Centrală din ultimul secol. Defrișările au expus permafrostul la soare, ceea ce a dus la supraîncălzire și, în cele din urmă, la colaps. De atunci, cavitatea a continuat să se extindă, iar zona înconjurătoare a fost înghițită de pământ. 

Iar pentru ca tabloul să fie complet, trebuie spus că, din pământ, răzbate un cor de zgomote stranii și înfricoșătoare, precum un urlet venit din adâncuri, fenomen care i-a determinat, de altfel, pe localinici să numească locul respectiv "Poarta iadului”. Numai în ultimii doi ani, Batagaika a crescut cu peste 50 de metri.

Această expansiune rapidă ridică semne de întrebare, după cum subliniază Nikita Tananayev, cercetător-șef la Institutul Melnikov Permafrost din Yakutsk: "În viitor, pe măsură ce temperaturile vor crește, pe măsură ce activitățile omului își vor pune și mai pregnant amprenta, vom asista la formarea a numeroase depresiuni de acest tip până când tot permafrostul va dispărea".

Cu toate acestea, este dificil de prezis cât de repede va continua să se extindă craterul Batagaika, dar Tananayev afirmă că, pe lângă faptul că conține numeroase elemente paleontologice, solul conține o "cantitate enormă" de carbon organic care va fi eliberat în atmosferă pe măsură ce permafrostul se va topi, alimentând și mai mult încălzirea globală și urgența climatică rezultată în întreaga Europă și în restul lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...


pixel