Valuri de CANICULĂ: Peste o treime din DECESE pot fi atribuite încălzirii globale

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Canicula INFERNALĂ.
Canicula INFERNALĂ.
Peste o treime din decesele provocate la nivel global de valurile de căldură pot fi atribuite în mod direct încălzirii globale, potrivit unui studiu publicat luni, informează AFP.

În vederea realizării acestui studiu rar care evaluează consecinţele încălzirii globale în materie de sănătate publică, 70 de cercetători internaţionali au colectat date provenite din 732 de situri, repartizate în 43 de ţări, pe o perioadă cuprinsă între 1991 şi 2018.

Au folosit apoi o metodologie complexă pentru a calcula, pornind de la date sanitare, înregistrări ale temperaturilor şi modele climatice, diferenţa dintre numărul deceselor legate de căldură înregistrate şi numărul deceselor care ar fi fost atinse în lipsa încălzirii globale.

Ziua Copilului 2021. Semnificația zilei 1 iunie

Potrivit rezultatelor calculelor acestora, publicate în revista Nature Climate Change, în medie 37% dintre decesele legate de căldură pot fi direct atribuite consecinţelor încălzirii globale.

Acest lucru s-ar traduce, potrivit cercetătorilor, printr-un bilanţ anual de 100.000 de decese puse pe seama caniculei şi care pot fi în mod direct atribuite încălzirii globale. Cifrele ar putea fi subestimate, întrucât datele lipsesc în anumite regiuni din lume afectate de valuri de căldură, precum Africa Centrală şi Asia de Sud.

În ţările dezvoltate, Statele Unite, Australia, Franţa, Marea Britanie şi Spania, cifrele referitoare la decese care pot fi atribuite încălzirii climei variază între 35% şi 39%, dar această medie trece de 40% în ţări precum Mexic, Africa de Sud, Thailanda, Vietnam şi Chile. Şi depăşeşte 60% în anumite ţări precum Brazilia, Peru, Columbia, Filipine, Kuwait şi Guatemala.

Impact negativ

Rezultatele studiului demonstrează că ''încălzirea globală nu este ceva care se referă la un viitor îndepărtat'', a explicat Antonio Gasparrini, autorul principal al studiului şi profesor în cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine. ''Putem măsura efectele negative asupra sănătăţii, în plus faţă de efectele climatice şi ecologice deja cunoscute''.

Un studiu din 2019 publicat în revista Lancet estima la 300.000 numărul deceselor anuale la nivel global legate de valuri de caniculă, cifră care, avertizează cercetătorii, va continua să se multiplice sub efectul schimbărilor climatice, aşa cum s-a întâmplat cu valul care a făcut circa 70.000 de morţi în Europa în 2003.

Mortalitatea aceasta nu este cauzată în exclusivitate de creşterea bruscă a temperaturilor estivale (cu 1,5 grade Celsius din 1991 în localităţile vizate de studiu). Durate episoadelor caniculare, creşterea temperaturilor nocturne în comparaţie cu cele din timpul zilei şi nivelurile de umiditate joacă de asemenea un rol important.

Tehnicile de adaptare pot de asemenea avea un rol. Mortalitatea ar putea de asemenea să scadă odată cu răspândirea instalaţiilor de climatizare. Dar, la rândul său, acestea sunt o metodă consumatoare de energie care contribuie aşadar la încălzirea climatică.

Studiile asupra atribuirii consecinţelor încălzirii globale, în special asupra fenomeneleor meteo extreme, au luat amploare în ultimii ani, dar sunt suficient de rare în ceea ce priveşte consecinţele asupra sănătăţii umane, a subliniat Dan Mitchell, cercetător în cadrul Universităţii din Bristol (Mare Britanie), într-un comentariu pe marginea studiului publicat de Nature Climate Change. ''Această schimbare de perspectivă este esenţială, astfel încât liderii mondiali să poată înţeleagă riscurile''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Petrol / sursa: Freepik.com
Șocuri și iar șocuri
Casă de schimb valutar
Cu ochii pe cifre
Groenlanda / FOTO: Wikipedia

Care ar fi prețul Groenlandei dacă ar fi de vânzare?

Dacă Statele Unite ar cumpăra Groenlanda, cum ar fi...

Banca Societe Generale
Ciocolată / FOTO: Wikipedia

Verdictul unui tribunal german privind „ciocolata Dubai”

Un tribunal regional din Köln a decis luni că doar...

Remus Borza
Reparații drumuri / sursa foto: Freepik.com
Dolari
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Din cauza prețului la gaze / Foto: Freepik

Noile oferte de preț la gaze pentru populație

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Se stânge lațul!

Rusia va pierde aproape tot ce a câștigat anul trecut

2024 a fost o surpriză chiar și pentru cei de la Kremlin.

Deficitul bugetar al României urcă

Deficitul de cont curent a explodat în 2024

Sunt ultimele date publicate de Banca Națională a...

Tarom

Tarom introduce zboruri interne de la 23 €

Tarom vine cu oferte de preț pentru rute interne care...

Elon Musk / Foto: NASA / Flickr
Bani / sursa: Freepik.com
Femeie care lucrează la calculator / Foto: Freepik
Groenlanda. Foto: pexels.com
O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Evergrande

Lovitură pentru chinezii de la Evergrande

Evergrande, una dintre marii dezvoltatori chiezi care se...

Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale în 2025

Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...

Ger / Foto: Freepik
Kristalina Georgieva
Greva. Foto: pexels.com

O grevă împotriva reformei pensiilor paralizează Belgia

Zeci de zboruri și două treimi din trenurile din Belgia...


pixel