Vânătorii de GROTE din Slovenia! Este ca o misiune pentru astronauți

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A uitat câte grote și peșteri a descoperit
A uitat câte grote și peșteri a descoperit
O simplă fisură în pământ, iarba care se zbate haotic sub presiunea curenților de aer subterani: e clar, pe undeva, în subsolu, se află o peșteră neștiută. Ludvik Husu, un pensionar sloven, un adevărat vânător de grote nedescoperite, își freacă fericit mâinile. 

În 50 de ani de căutări neostenite, a pierdut șirul cavităților găsite în spectaculoasa regiune carstică, unde au fost observate primele animale din peșteră din lume, în urmă cu două secole. Peste 14.000 de peșteri au fost deja cartografiate în această țară din Europa Centrală, ce se întinde pe doar 20.300 de kilometri pătrați, dar ale cărei adâncuri constituie o rețea excepțională de galerii și camere îngropate.

„Iarna este perioada când există cele mai mari șanse să identificăm un loc neexplorat încă, deoarece temperatura de afară sunt mai reci decât cele din adâncuri, ceea ce conduce la apariția aerului fierbinte”, a explicat pentru AFP, Ludvik Husu. 

Recent, el ”a dat” peste o peșteră adâncă de 60 de metri, pe care a botezat-o după numele fiului său, Matej. Mânat de o „curiozitate” nesăbuită, lui Ludvik Husu îi place să cerceteze aceste ținuturi pline de surprize, de la granița cu Italia. Cu ochii ațintiți spre pământ el caută indicii. Pentru el, a descoperi o nouă grotă este ca și cum ar găsi o comoară. 

Citește și Experții britanici ne sperie! Virusul SARS-CoV-2 nu și-a spus ultimul cuvânt

Gustul slovenilor pentru prăpastii datează de mult: Vilenica, cea mai veche peșteră din Europa, datează din 1633! Tot aici există și cele mai lungi grope de pe continent: rețeaua Postojna, care se întinde pe 24 de km și care a fost descoperită în 1818. Mai târziu, tot acolo va fi descoperit și „prima vietate de peșteră, gândacul Leptodirus hochenwartii”, a precizat ghidul Stanislav Glazar.

Tot la Postojna a apărut și primul tren turistic subteran, în 1872, care își țese drumul între multiple „stalagtide, stalagmite, coloane și stâlpi”. Pasaje secrete ce duc la vreun castel, concerte de muzică clasică organizate în grotele cu acustică perfectă: există ceva pentru toată lumea în peșterile slovene. 

Chiar și pentru astronauții Agenției Spațiale Europene, care au, astfel, posibilitatea să se antreneze într-un mediu ”de excepție”, după cum spune Tomaz Zorman, responsabil pentru peșterile Skocjan, un sit al patrimoniului UNESCO care a găzduit o misiune în 2019. „Lumea carstică este exact așa cum este spațiul: ceva necunoscut, unde nu știi ce te așteaptă în clipa următoare”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Warren Buffett
Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai

pixel