Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Cererea de carburanţi la benzinăriile ungare a crescut la cote record, astfel că grupul petrolier maghiar MOL a introdus restricţii privind cantităţile care pot fi achiziţionate, scrie Hungary Today.
Benzinăriile „normale“ au un plafon de 100 de litri la o singură achiziţie, indiferent de moneda în care se plăteşte.
Pentru benzinăriile cu o cifră de afaceri mai mare, limita este de 500 de litri. Guvernul a anunţat recent că preţul cu ridicata al benzinei şi motorinei este, de asemenea, limitat la 480 de forinţi (1,3 euro) pe litru începând cu 28 februarie.
În noiembrie 2021 era încă în vigoare un plafon de preţ pentru benzină şi motorină, iar această măsură a fost apoi prelungită până pe 15 mai,scrie Mediafax. Guvernul a introdus-o pentru a amortiza impactul inflaţiei puternice asupra puterii de cumpărare.
Plafonarea prețului la benzină. MOL pierde în Ungaria 0,45 de lei la fiecare litru de benzină
Din cauza plafonării preţului carburanţilor pe piaţa en gros, compania MOL pierde 34,5 forinţi (0,45 de lei) la fiecare litru de carburant vândut, a transmis compania petrolieră, miercuri, agenţiei ungare de presă MTI.
Potrivit MOL, compania respectă decizia Guvernului Ungariei cu privire la preţul carburanţilor şi îşi informează clienţii, aşa cum prevede hotărârea de guvern.
În acelaşi timp, compania a subliniat că va asigura clienţilor săi - inclusiv persoanelor fizice - aprovizionarea fără probleme cu benzină de tip 95 şi cu motorină.
Începând de luni, guvernul maghiar a stabilit un preţ maxim al carburanţilor en gros de 480 de forinţi (6,23 de lei), ceea ce contribuie la o funcţionare mai competitivă a benzinăriilor care vând carburanţi cu amănuntul; hotărârea de guvern a fost publicată luni în Monitorul Oficial din Ungaria.
Scopul măsurii a fost acela de a împiedica unităţile de vânzare cu amănuntul să fie forţate să vândă carburanţii sub preţul de achiziţie, deoarece încă din luna noiembrie, benzinăriile au putut să vândă benzina de tip 95 şi motorina cu preţul de maxim 480 de forinţi (6,23 de lei) per litru.
a specificat că situaţia se poate schimba în funcţie de situaţia pieţei mondiale şi a evoluţiei cursului de schimb valutar dolari-forinţi. Preţul petrolului Brent creşte în mod constant, zilele acestea a depăşit, pentru prima dată din 2014 încoace, 100 de dolari pe baril, iar forintul s-a depreciat semnificativ faţă de dolar. Toate acestea afectează şi preţurile en gros, a subliniat MOL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...