Vânzările de super-iahturi au explodat. Explicațiile industriei sunt simple
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Industia este în plin avânt
Industia este în plin avânt
  • Industia este în plin avânt
Vânzările de super-iahturi sunt în plină expansiune datorită unei mari creșteri a numărului de miliardari, care cheltuiesc până la 600 de milioane de dolari pe vase de lux în încercarea de a evita locurile afectate de pandemie.

Industria mondială a ambarcațiunilor de lux, care valorează milioane de dolari, își revine rapid după ce a fost aproape paralizată la debutul pandemiei, anul 2021 depășind semnificativ oricare dintre ultimii 12 ani, sunt de părere brokerii de super-iathuri Fraser Yachts.

Vânzările de vase mai lungi de 30 m au crescut cu peste 80% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, înainte de pandemie, potrivit publicației industriei Superyacht Group.

Fraser Yachts din Monaco a declarat pentru The Times că, potrivit datelor sale, "luând în considerare întreaga piață de iahturi, vânzările de până acum în acest an au crescut cu 86% față de 2019 și cu 122% în medie în ultimii 12 ani".

Peste 200 de noi super-iahturi au fost lansate la apă în acest an până în septembrie, față de 165 în aceeași perioadă din 2019, și există comenzi pentru 330 care vor fi construite până în 2023.

"Unii au văzut că prietenii lor ultra-bogați care dețin iahturi s-au simțit bine în timpul pandemiei, în timp ce ei au fost nevoiți să se închidă în casă", a declarat Pepe Garcia, președintele șantierului naval spaniol MB92, cea mai importantă firmă de refacere a superiahturilor din lume. "Cred că acest fenomen va mai dura câțiva ani".

Potrivit listei Forbes pe 2021, există 2.755 de miliardari la nivel mondial, în creștere cu 660 față de anul trecut. Publicația a precizat că "un procent uluitor de 86% sunt mai bogați decât în urmă cu un an".

Unde se află acum iahturile ultra-bogaților și vedetelor

The Times a dezvăluit în luna mai că un super-iaht, "Y721", cu trei catarge, ar fi în curs de construcție în apropiere de Rotterdam pentru Jeff Bezos, fondatorul Amazon.

Vasul, care are o lungime de 127 de metri, a fost deja văzut făcând teste pe mare de când a fost zărit prima dată în hangarele șantierului naval Zwijndrecht.

"Proiectul cu cocă neagră, care bate recordul, va deveni cel mai mare iaht cu vele din lume atunci când va fi livrat în 2022, detronându-l pe actualul deținător al titlului, Sea Cloud", a adăugat acesta.

Deși nu se știe cât a plătit Bezos pentru super-iaht-ul său, costul poate varia de la 10 milioane de dolari la mâna a doua până la 600 de milioane de dolari nou, arată cifrele din industrie.

Pentru cei care nu își permit să cumpăre un iaht există varianta închirierii.

Un charter de lux de o săptămână pentru până la 12 pasageri în Grecia sau Italia poate costa între 300.000 și 500.000 de euro, spun sursele din piață. Printre facilitățile de la bord se numără spa-uri, mese la nivel Michelin, cursuri de sporturi nautice și cursuri de fitness.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel