Vasilescu (BNR) avertizează: Lovitură pentru românii care au CREDITE. Inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 1970

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu
EXCLUSIV
Consiliul de administraţie al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022. Instituția apreciază că inflația ar putea urca în trimestrul II cu două cifre, din cauza prețurilor energiei.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 % pe an (de la 2,00 % pe an), majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 % pe an, de la 3,00 % pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 %, de la 1,00 % pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, potrivit unui anunț făcut miercuri de BNR.

Adrian Vasilescu, despre INFLAȚIE

"Trebuie să vorbim despre cauzele care au dus la această măsură. Lumea toată de la un capăt la altul se confruntă cu o inflație cum nu s-a mai văzut din anii 1970. Această inflație are cauze foarte clare și cea mai mare parte a inflației peste tot este determinată de criza energetică globală. România a urcat în acest tren. Nu avea nci un fel de șanse și nici o țară nu are nici un fel de șanse să nu fie în acest tren al inflației care aleargă puternic. 

"E inflație cum nu s-a mai văzut din anii 1970."

Toate țările sunt preocupate de această inflație. Kristalina Georgieva, șefa FMI a făcut de curând o declarație foarte puternică în care a chemat la prudență și eficiență în lupta cu inflatia. Prudență și eficiență înseamnă că să fim prudenți ce măsuri luăm iar măsurile să fie eficiente. Banca Centrală Europeană, FED-ul, sunt preocupate de aceleași probleme. Banca Centrală Europeană își mai amână puțin deciziile. N-a făcut niciun fel de anunț, FED-ul anunță că începe creșterea dobânzii de referință începând din martie și că vor fi 4 creșteri de dobândă în acest an. Alte țări procedează la fel. ", a declarat Adrian Vasilescu, BNR.

Ce se întâmplă cu pensiile. Mesajul zilei după şedinţa de la Guvern

Dobânda de politică monetară la 2,50%, de la 2%. Efectele acestei măsuri

"Este cunoscut faptul că arma cea mai eficientă împotriva inflației este dobânda de politică monetară a băncii centrale, că este BCE, FED, că e Banca Japoniei, Banca Angliei, Banca Națională a României. Aceleași efecte sunt. Asta este cea mai puternică armă. Cum reacționează țările și cum reacționează Banca Națională în acest context. Deci inflația noastră pe luna ianuarie o cunoaștem peste câteva zile. Avem însă inflația pe decembrie care este foarte sus, 8%. 

Ce face Banca Națională? Mută dobânda de politică monetară de la 2% la 2,50%. O creștere de 0,50 ceea ce înseamnă 50 de puncte de bază. Această creștere a fost așteptată, analiștii au anticipat. Cărțile vechi spun că inflația mare se combate cu dobândă de politică monetară real pozitivă, adică cu dobândă de politică monetară peste rata inflației. Avem o inflație de 8% după cărțile vechi cu dobânda de 2,50% nu poate să facă nimic în fața inflație, trebuie o dobândă de 8,50%. Așa ceva este imposibil.

Deci rata de politică monetară influențează dur inflația. Pe de altă parte cu cât este mai mare această dobânda cu atât mai mare este blocajul făcut de această dobândă în calea creșterii economice și în calea redresării. Din acest motiv nimeni nu se mai gândește astăzi să meargă cu dobânzi real pozitive. Toată lumea merge cu dobânzi real negative adică sub rata inflației. Și BNR are o dobândă real negativă semnificativă sub rata inflației de la 8% la 2,50%. Asta pentru că toți se feresc să nu facă un blocaj creșterii economice.", a mai spus Vasilescu.

Îi lovesc pe cei care plătesc credite

"Cu inflația, o dobândă mare ar lovi în creditele de consum și de creditul ipotecar. Îi lovesc pe cei care plătesc credite și ar descuraja în continuare, din acest motiv dobândă mare de politică monetară. Această dobândă crescută la lei 2,50% este limita maximă care exprimă cerințele prudențiale în acest moment.", a încheiat Adrian Vasilescu.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel