Venezuela are undă verde la exportul de petrol pentru Europa

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Venezuela va putea exporta ocantitate mică de petrol
Venezuela va putea exporta ocantitate mică de petrol
Statele Unite ar putea permite companiei italiene Eni SpA și spaniolilor de la Repsol SA să livreze petrol venezuelean în Europa începând cu luna iulie, pentru a suplini petrolul rusesc, relatează Reuters, citând persoane familiarizate cu această chestiune, scrie Bloomberg.

Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde celor două companii să reia livrările, într-o scrisoare, potrivit raportului. Nu se așteaptă ca volumele să fie mari și orice impact asupra prețului global al petrolului va fi modest, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Companiile, care au societăți mixte cu compania de stat PDVSA din Venezuela, pot contabiliza încărcăturile pentru datoriile neplătite și dividendele întârziate, cu condiția ca acestea să ajungă în Europa, a adăugat aceasta.

Cine câștigă din restricțiile UE la importul de petrol și gaze din Rusia

Dependența extremă a Europei de produsele energetice rusești, de la petrol la gaze naturale, este evidențiată recent de modul în care au abordat sancțiunile - cu pași mici și ezitanți.

Venezuela a găsit o cale de a ocoli sancțiunile. Unde vrea Maduro să-și plaseze lingourile

Cel mai recent acord între națiunile membre privind interdicțiile de export care vizează Rusia este în mare parte axat pe petrol, nu pe gaze naturale, Uniunea cerând o scădere imediată cu 70% a petrolului rusesc transferat PE MARE. Deocamdată, petrolul transferat prin conducte va continua să intre în UE. Interdicția este menită să se extindă la 90% din tot petrolul rusesc transportat pe nave până la sfârșitul acestui an. De asemenea, importurile de gaze naturale din Rusia vor continua.

În timp ce unele națiuni europene sunt mai dependente de energia rusească decât altele, în general, 40% din necesarul UE este asigurat de industria acestei țări. Nu este surprinzător faptul că acestea caută o abordare graduală a sancțiunilor, pur și simplu nu ar putea supraviețui încă o iarnă dacă ar fi să se retragă și să blocheze complet importurile rusești. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că Rusia trebuie să acționeze după calendarul Europei.

Rusia reduce deja exporturile de gaze naturale către mai multe state din UE, Danemarca, Țările de Jos și Germania fiind cele mai recente țări care au înregistrat pierderi. Interdicția UE s-a concentrat pe petrol și nave, deoarece nu pot găsi o sursă alternativă pentru gazele naturale care să rezolve penuria dacă ar interzice totul. Germania, în special, ar fi distrusă de pierderea aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, având o dependență de 42%.

Soluțiile oferite de guverne neglijează anumite realități. Și anume, ele susțin că producția poate fi crescută sau deviată către Europa pentru a umple golul. Agenția Internațională a Energiei (AIE) și membrii OPEC, precum Arabia Saudită, s-au oferit să crească disponibilitatea pieței și producția de petrol dacă exporturile rusești sunt afectate de sancțiuni. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TVA
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare
ROBOR a început să scadă
Reciclarea sticlelor de plastic / Foto: Freepik
Cupru / Foto: Freepik

Piața metalelor, în șoc! Trump impune 50% tarif pe cupru

Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...

Caniculă
Se schimbă impozitul pe profit / Foto: Freepik

pixel