Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat joi, 18 ianuarie, la Bruxelles, la Conferința Ministerială privind venitul minim de incluziune.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a subliniat că acțiunea României este pentru a sprijini persoanele și familiile aflate în dificultate și de a insista pentru ca acestea să se integreze pe piața muncii, acesta fiind cel mai bun mod de incluziune socială,
„Peste 15 milioane de europeni se confruntă cu sărăcia. Este nevoie de măsuri concrete și eficiente de #incluziune socială. Altfel spus, să sprijinim persoanele vulnerabile care nu pot munci, dar mai ales să implementăm programe prin care să creștem gradul de ocupare al persoanelor vulnerabile apte de #muncă. Angajamentul nostru este și de reducere a abandonului școlar. În România, beneficiarii venitului minim de incluziune au obligativitatea de a-și trimite copiii la școală pentru a primi acest nou tip de beneficiu social.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
România implementează reforma privind venitul minim de incluziune, până în acest moment fiind înregistrați circa 214.000 de beneficiari.
VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină. VMI este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:
1. SPRIJIN PENTRU INCLUZIUNEAceastă componentă are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
2. SPRIJIN PENTRU FAMILIA CU COPIIAceastă componentă se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcție de nivelul venitului de care dispune, componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educație.
Pentru accesarea VMI este necesară depunerea unei singure cereri, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială. De asemenea, acordarea VMI se face printr-o plată unică lunară, indiferent dacă este vorba de una sau de ambele componente ale sale.
VMI nu se rezumă la acordarea unei sume de bani. Acest ajutor conține un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, cum ar fi: ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...